FUGAZI.gr

Αυτάρκεια & επιβίωση…

O μύλος και το αλεύρι


Είτε είστε prepper είτε θέλετε να κάνετε πιο υγιεινή διατροφή, ένας μύλος άλεσης για να παράγεται το δικό σας αλεύρι, είναι απαραίτητος. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες οικιακών μύλων.

Ηλεκτρικός

Ο ηλεκτρικός μύλος, χρειάζεται απαραίτητα ρεύμα. Είναι ο πιο δυνατός και σε ελάχιστο χρόνο αλέθει μεγάλες ποσότητες σιτηρών. Δεν χρειάζεται να κουραστείτε καθόλου και ίσως και μόνο για αυτό το λόγο θα τον προτιμήσετε. Στην ίδια κατηγορία μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τα εξαρτήματα κάποιων πολυ-mixer, τα οποία όταν τοποθετηθούν σε αυτό, το μετατρέπουν σε ένα κανονικό ηλεκτρικό μύλο.

Ηλεκτρικός / Χειροκίνητος

Ορισμένα μοντέλα ηλεκτρικών μύλων, έχουν την δυνατότητα να αλέθουν και χειροκίνητα. Είτε προσάπτεται κάποιο χερούλι, είτε αυτό βρίσκεται κάπου κρυμμένο στον μύλο. Αυτού του είδους οι μύλοι συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των άλλων δύο κατηγοριών. Συνήθως είναι ακριβότεροι από τους απλούς ηλεκτρικούς.

Χειροκίνητος

Ο χειροκίνητος μύλος, δυστυχώς είναι ο πιο κουραστικός και με την μικρότερη απόδοση. Το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να αλέσετε και δεύτερη φορά τα σιτηρά σας, ιδίως αν είναι σκληρά, για να πάρετε ένα αλεύρι όπως αυτό που έχετε συνηθίσει. Τους χειροκίνητους μύλους όμως, τους αγοράζεις επειδή ακριβώς είναι χειροκίνητη και δεν χρειάζονται ρεύμα. Αυτό δίνει ένα αίσθημα ανεξαρτησίας και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ρεύμα, αποδεικνύονται πραγματικά χρήσιμοι. Μπορεί να είναι ένας παλιός πέτρινος χειρόμυλος ή κάποιο μοντέρνο hi-tech μοντέλο όμως ο wonder mill deluxe και οι δύο κάνουν την δουλειά τους ικανοποιητικά.

Αν είστε πραγματικός prepper, θα διαλέξετε σίγουρα, ένα τύπο που δουλεύει χειροκίνητα, είτε τους απλούς είτε αυτούς που είναι και ηλεκτρικοί. Ο μύλος όμως στοιχίζει και μάλιστα ακριβά, αν μιλάμε για κάποιον που πραγματικά είναι καλός. Τι κάνουμε στην περίπτωση που είτε δεν προλάβαμε να πάρουμε έναν ή δεν αντέχουμε οικονομικά. Το αλεύρι στην ουσία είναι σκόνη από αλεσμένα δημητριακά και όχι μόνο. Άρα αρκεί να βρούμε ένα τρόπο, να συνθλίψουμε τους σπόρους σε σκόνη. Αν το άλεσμα με ένα χειρόμυλο σας φαίνεται δύσκολο, που να δείτε τώρα. Για να αλέσουμε/συνθλίψουμε τους σπόρους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα γουδί. Όχι αυτά τα μικρά που είναι για μπαχαρικά, αλλά κάποιο σε κανονικό μέγεθος. Ρίχνετε στο γουδί πχ. το στάρι και αρχίζετε να κοπανάτε. Κατά διαστήματα, κοσκινίζετε το περιεχόμενο και τα πιο χοντρά κομμάτια ξαναρίχτε τα στο γουδί για να συνεχίσετε το άλεσμα.

Αν δεν έχετε γουδί, πάρτε ένα πανί, ρίξτε μερικούς σπόρους πάνω του και διπλώστε το ελαφρά, για να μην μας φεύγουν οι σπόροι. Πάρτε ένα πλάστη για ζύμες (οι χοντροί όχι αυτοί που είναι για το άνοιγμα φύλλον) και αρχίστε να πιέζετε με δύναμη, όπως θα ανοίγατε πχ την ζύμη. Αν δεν έχετε πλάστη, χρησιμοποιείστε ένα γυάλινο μπουκάλι, με προσοχή όμως μην σας σπάσει στα χέρια. Αν φοβάστε το μπουκάλι, πάρτε ένα σφυρί και αρχίστε να κοπανάτε. Τι γίνετε όμως αν είστε έξω στην φύση και δεν έχετε τίποτα από τα παραπάνω; Βάζετε ένα πανί (μπλούζα, μαντήλι κτλ) στο έδαφος η σε μια επιφάνεια και πάνω στο πανί μια φαρδιά ίσια πέτρα. Με μια άλλη πιο μικρή πέτρα συνθλίβεται τους σπόρους.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν πολύ μεγάλη προσπάθεια και κόπο. Ίσως, ανάλογα και με την περίπτωση, αντί να προσπαθήσετε να φτιάξετε αλεύρι πχ. για ψωμί και να κουραστείτε τόσο πολύ, καλύτερα να καταναλώσετε απευθείας τους καρπούς/σπόρους. Παίρνετε τα ίδια θρεπτικά στοιχεία, με λιγότερο κόπο. Τα γνωστά κόλλυβα, είναι βρασμένο στάρι. Φυσικά όλα εξαρτώνται από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Τι γίνετε όμως, αν δεν έχουμε σιτάρι; Την περίοδο της κατοχής, δεν είχαν όλα τα σπίτια σιτάρι και αναγκάζονταν και έφτιαχναν ψωμί με άλλους σπόρους/καρπούς. Η γνωστή μπομπότα είναι ένα από αυτά. Επίσης, ίσως να έχετε ακούσει και για το χαρουπάλευρο το οποίο σήμερα είναι δυσεύρετο. Το αλεύρι δεν γίνεται μόνο από σιτάρι, αλλά και από πολλά άλλα φυτά. Το θέμα όμως είναι να τα γνωρίζουμε, γιατί κάποια από αυτά, για να γίνουν αλεύρι χρειάζονται ειδική διαδικασία. Διαφορετικά μπορεί το αλεύρι που θα φτιάξετε να είναι επικίνδυνο. Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι το αλεύρι από τα βελανίδια, το οποίο για να γίνει θα πρέπει τα βελανίδια να βράσουν αρκετές φορές για να αποβάλουν από μέσα τους μια ουσία που είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο έστω και σε μικρή ποσότητα, την τανίνη.

Στην wikipedia θα βρείτε μια λίστα με φυτά και ρίζες που μπορούν να γίνουν αλεύρι και στο ftiaxno.gr μπορείτε να δείτε στην πράξη ένα χειροκίνητο μύλο.

About these ads

10 responses to “O μύλος και το αλεύρι

 1. Ευαγγελία Γκερμπεσίωτη Αυγούστου 27, 2011 στις 20:08

  Η σελίδα σας είναι τέλεια είναι αυτό που έψαχνα.

 2. Ευαγγελία Ζούνη Ιανουαρίου 31, 2012 στις 22:30

  Μόλις ανακάλυψα αυτήν την εταιρία! Αύριο θα τους τηλεφωνήσω! http://www.flokalis.gr/

 3. Heidi @ homeingreece Φεβρουαρίου 18, 2012 στις 19:02

  Για όσους μπορούν να παραγγείλουν από την Αμερική, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη με το μύλο Victorio που παρήγγειλα από το amazon (κάντε αναζήτηση “Victorio grain mill amazon” και θα το βρείτε). Είναι χειροκίνητος, ρυθμίζεται εύκολα, καθαρίζεται εύκολα, αλέθει πολλά (μέχρι στιγμής αλέθω σιτάρι για ψωμί, και μπαχαρικά για κάρι, αλλά μπορείς να κάνεις αλεύρι από ρύζι, ρεβύθια, κτλ). Εγώ (γυναίκα χωρίς ιδιαίτερη δύναμη στα χέρια) αλέθω 400γρ σιτάρι σε 10-12 λεπτά. Το Victorio που έχω είναι πάρα πολύ καλή ποιότητα για την τιμή. Αν ενδιαφέρεται κανείς έχω ποστάρει κάποιες συνταγές μου για ψωμιά από φρεσκοαλεσμένο αλεύρι στο δικό μου μπλογκ. Είναι πολύ πιο νόστιμα από τα συσκευασμένα άλευρα βέβαια! Δεν είχα ξαναβρεί κανέναν στην Ελλάδα που ενδιαφερόταν για τέτοια θέματα, πολύ χάρηκα που σας βρήκα. Heidi

  • fugazigr Φεβρουαρίου 18, 2012 στις 19:23

   Ευχαριστώ για τις πληροφορίες… ;) Καλή επιτυχία και συνέχεια με το blog σας… νόστιμες συνταγές ;)

   Μπορείτε αν θέλετε να συμμετέχετε και στο forum που έχει δημιουργηθεί και να μας δώσετε τα “φώτα” σας.. ειδικά στον τομέα της αυτάρκειας, όπου δεν υπάρχει συμμετοχή. Να είστε καλά.

  • Φουγκ Ιουνίου 29, 2012 στις 17:32

   Ευχαριστούμε για τον σύνδεσμο. Μια παρατήρηση μόνο. Αν μιλάμε για αυτάρκεια ή/και προετοιμασία, τότε καλό θα είναι να έχουμε ένα χειροκίνητο μύλο και όχι μόνο ηλεκτρικό, για ευνόητους λόγους.

 4. ΕΛΕΝΗ Αυγούστου 4, 2012 στις 18:23

  ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΕΧΩ ΣΩΣΤΟ ΨΩΜΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ (4-5 ΕΥΡΟ ΤΟ ΚΙΛΟ)ΕΨΑΞΑ ΒΡΗΚΑ ΣΠΟΡΟ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΧΩΡΑΦΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΠΗΡΑ ΑΡΚΕΤΗ ΖΕΑ Η ΟΠΟΙΑ ΑΛΕΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΦΛΕΙΩΝΕΤΑΙ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ ΤΟ ΠΟΥΛΩ 3 ΕΥΡΟ ΤΟ ΚΙΛΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟ 2422023363 ΕΛΕΝΗ

  • Φουγκ Αυγούστου 5, 2012 στις 14:08

   Συγχαρητηρια για την ενεργεια σας αυτη. Το να σταματησεις να καλλιεργεις τα συγχρονα υβριδια σταριου και να στραφεις σε κατι τοσο σπανιο (πλεον) οπως η Ζεα, θελει πολυ κουραγιο. Αν μπορειτε πειτε μας δυο λογια, για την καλλιεργεια… σε τι χωμα καλλιεργεισατε, χρησιμοποιησατε λιπασμα/compost/τιποτα, τι απαιτησεις νερου ειχατε κτλ.

 5. xaris katsimixa Ιουνίου 13, 2013 στις 15:50

  ΨΑΧΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΜ/ΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!!
  ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΣΠΟΡΟΥΣ ΖΕΑΣ?

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 957 other followers

%d bloggers like this: