FUGAZI.gr

Αυτάρκεια & επιβίωση…

Πως φτιαχνω καυστικη ποτασα (για χρηση στην παρασκευει σαπουνιου)


Η καυστικη ποτασα (ΚΟΗ) ειναι βασικο συστατικο για την παρασκευει σαπουνιου. Οι παλαιοτεροι ηξεραν και την παρασκευαζαν απο την σταχτη, που εμενε στο τζακι. Δειτε στο παρακατω video τον τροπο. Θα πρεπει να δωθει προσοχη, στο οτι η σταχτη που χρησιμοποιειτε ειναι ΜΟΝΟ απο καθαρα/γνησια ξυλα και δεν περιεχουν αλλες ουσιες. Ουτε καν επεξεργασμενα με χημικα ξυλα.

Κοσκικιζουμε την σταχτη, ωστε να παρουμε μια απαλη πουδρα (οπως το αλευρι) και μετα, αφου την τοποθετησουμε σε ενα κουβα, προσθετουμε τοσο νερο, ωστε το μιγμα να παρει την υφη πχ. μιας κρεμας. Αφηνουμε το μιγμα, αρκετη ωρα, μεχρι να συγκεντρονετε στο επανω μερος ενα καφετι υγρο. Αυτο το υγρο ειναι η ποτασα. Για να δοκιμασουμε αν ειναι ετοιμη, βαζουμε ενα αυγο (κατα προτιμηση χωριατικο) και αν επιπλεει ειναι ενταξει, αν οχι, αφηστε το μιγμα πιο πολυ ωρα ή προσθεστε σταχτη και αφηστε το παλι να βγαλει τα υγρα.

Nα διευκρινησω οτι αλλο ειναι το "καυστικο αλας", (NaOH) που χρησιμοποειτε και αυτο για την παρασκευει σαπουνιου και αλλο η καυστικη ποτασα (ΚΟΗ). Με την καυστικη ποτασα φτιαχνονται μαλακα/υγρα σαπουνια ενω με το καυστικο αλας, σκληρα. Σε συνταγες που χρησιμοποιουνε καυστικη ποτασα αλλα τελικα παρασκευαζετε σκληρο σαπουνι, θα παρατηρησετε οτι στην συνταγη χρησιμοποιειτε σιγουρα αλατι. Στην ουσια χρησιμοποιωντας το αλατι (NaCl) με την καυστικη ποτασα, παρασκευαζετε καυστικο αλας και γιαυτο το σαπουνι τελικα βγαινει σκληρο.

Ενας αλλος τροπος για να φτιαξετε την ποτασα, ειναι να παρετε ενα κουβα και αφου του κανετε τρυπες στον πατο βαλτε ενα πανι και μετα γεμιστε το με σταχτη. Τοποθετηστε καπου ψηλα τον κουβα με την σταχτη και απο κατω βαλτε ενα δοχειο για να περισυλλεξετε την ποτασα. Ριξτε σιγα-σιγα νερο στον κουβα με την σταχτη. Θα δειτε οτι σιγα-σιγα απο κατω θα πεφτει το ιδιο σκουροχρωμο/καφετι υγρο. Οταν αρχισει και γινετε διαφανες σημαινει οτι βγαινει νερο, μονο και πρεπει να σταματησετε. Κανετε παλι την δοκιμη με το αυγο για να δειτε αν ειναι ενταξει.

About these ads

11 responses to “Πως φτιαχνω καυστικη ποτασα (για χρηση στην παρασκευει σαπουνιου)

  1. Ανώνυμος Ιουνίου 14, 2011 στις 17:50

    Μηπως εχετε συνταγες για μαλακα σαπουνια? θελω να μαθω να κανω κρεμοσαπουνο! με καυστικη ποτασα τι μορφη εχει το τελικο προιον, ποσο υγρο ειναι το σαπουνι?

  2. Ktino Farmers Ιουνίου 14, 2011 στις 17:54

    μηπως εχετε συνταγες για μαλακα σαπουνια? εχω λαδι και θελω να φτιαξω σαπουνι τυπου κρεμοσαπουνο! ποσο ρευστο ειναι με το ΚΟΗ? εχει μεγαλη διαφορα με τα σαπουνια που γινονται με ΝαΟΗ?

    • xqtr Ιουνίου 14, 2011 στις 18:35

      Δυστυχως δεν εχω φτιαξει σαπουνι με ΚΟΗ (ακομα ;) ), προσωπικα εχω φτιαξει μονο με NaOH, στερεα σαπουνια, οποτε και δεν μπορω να σας απαντησω. Θα σας παραπεμψω ομως εδω Φυσικα προιοντα & καλλυντικα οπου θα βρειτε μια σχετικη συζητηση για υγρα σαπουνια. Ισως εκει ξερουν να σας απαντησουν. :)

  3. papaionnoy christos Απριλίου 9, 2012 στις 19:35

    ποση τετοια ποτασα αναλογει στο ενα κιλο λαδι?

    • fugazigr Απριλίου 9, 2012 στις 20:54

      Δυστυχώς δεν μπορώ να σου δώσω ακριβή απάντηση. Η ποτάσα που φτιάχνεται με αυτό τον τρόπο, δεν είναι πάντοτε ίδια. Άλλη φορά μπορεί να την κάνεις πιο ισχυρή και άλλη λιγότερο. Οπότε και οι ποσότητες αλλάζουν.

      Αν δεις εδώ http://www.countryfarm-lifestyles.com/saponification-chart.html η τιμή για την ποτάσα σε ελαιόλαδο είναι 0.188, οπότε θεωρητικά πάντα θα μπορούσες να βάλεις 188gr ποτάσα σε ένα κιλό λάδι. Στην πράξη… η ποτάσα αυτή, χρησιμοποιείτε μόνο με την θερμή μέθοδο σαπωνοποίησης. Στην θερμή μέθοδο, έχεις την ευχέρεια προς το τέλος της διαδικασίας, να δοκιμάσεις το σαπούνι, είτε με την αφή στο δάχτυλο, είτε λίγο ίσα-ίσα στην άκρη της γλώσσας και αν σε κάψει, τότε θέλει περισσότερο λάδι, αν δεν σε κάψει καθόλου θέλει περισσότερη ποτάσα. Είναι θέμα εμπειρίας να βρεις την “ισσοροπία” ανάμεσα στις ποσότητες, ώστε να φτιάξεις το σαπούνι που θες.

      Οπότε… ξεκινάς με αυτή την αναλογία (188gr για 1kg λάδι) και στην πορεία της διαδικασίας, προσθέτεις ανάλογα τι χρειάζεται και πάντα με την θερμή μέθοδο.

      Μην περιμένεις με αυτού του είδους την ποτάσα να φτιάξεις σαπούνι όπως με την ψυχρή μέθοδο και την χρήση καυστικής σόδας. Δεν γίνεται.

      Η θερμή μέθοδος, είναι ας πούμε πιο εμπειρική, ενώ η ψυχρή είναι πιο ακριβής μέθοδος και χρειάζεται να έχεις ζυγαριά ακριβείας. Για αυτό οι παλιοί που δεν είχαν ζυγαριές ακριβείας έφτιαχναν σαπούνι μόνο με την θερμή μέθοδο. ;)

  4. Ανώνυμος Οκτωβρίου 29, 2012 στις 16:04

    Που έμαθες Χημείας;

    • Φουγκ Οκτωβρίου 29, 2012 στις 17:40

      Θα ρωτούσατε έναν γέρο που έμαθε χημεία και πως φτιάχνει σαπούνια; Δεν είμαι χημικός ούτε έχω σπουδάσει κάτι σχετικό. Αν νομίζετε ότι υπάρχει κάποιο λάθος ή ανακρίβεια, παρακαλώ πείτε το ευθέως.

  5. Στεφανια Ιανουαρίου 12, 2013 στις 03:55

    Πολύ χρήσιμη ανάρτηση!!!μήπως γνωρίζετε την ποσότητα αλατιού που πρέπει να προσθέσει κανείς στην ποτάσα για να γίνει καυστικό άλας;

    • Φουγκ Ιανουαρίου 12, 2013 στις 18:43

      Για να φτιαξουμε σκληρο σαπουνι με καυστ.ποτασα, χρησιμοποιουμε την θερμη μεθοδο. Δυστυχως δεν την εχω δοκιμασει. Εχω μια συνταγη, αλλα δεν ξερω κατα ποσο ισχυει, αφου οπως ειπα δεν την εχω δοκιμασει.

      Σε 8 κιλα λαδι, χρησιμοποιουμε 3 κιλα καυστ.ποτασα, 10 κιλα νερο και 1 ποτηρι νερου, αλατι.

  6. tomgeo Ιανουαρίου 13, 2013 στις 21:54

    Γεια σας!…προσπαθω να φτιαξω σαπουνι με την ποτασα βγαλμενη απο σταχτυ…προς το παρον εχω φτασει και στην δοκιμη με το αυγο και ολα οκ!
    …το θεμα μου ειναι περα απο την ανολογια ποτασας και λαδιου που αναφερεται πιο πανω …ποσο πρεπει να ζεστανω το λαδι?…την ποτασα την ριχνω μεσα στο λαδι ή αντιστροφα?…προσθετω και νερο οπως κανουμε με την καυστικη σοδα ή οχι?
    ευχαριστω παντως για ολα!…η υπαρξη της σελιδας ειναι πολυ σημαντικη!

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 957 other followers

%d bloggers like this: