FUGAZI.gr

Αυτάρκεια & επιβίωση…

Συμβουλές για τις Κότες


Ας δούμε επιγραμματικά μερικές συμβουλές για την εκτροφή πουλερικών. Καθότι και εγώ νέος στο θέμα, τα γράφω όπως τα έχω κάνει και τα έχω μάθει. Συμβουλές και κριτικές δεκτές ;)

Αποφύγετε το ξύλο, ως υλικό για την κατασκευή του κοτετσιού. Βρωμίζει εύκολα και δεν μπορείτε να το καθαρίσετε μετά. Επίσης αν δεν προσέξετε τι ξύλο χρησιμοποιείτε, μπορεί να δημιουργήσετε πρόβλημα στις κότες σας, καθώς πολλά ξύλα (είδη) περιέχουν τοξικές ουσίες, ώστε να διατηρούνται και να μην σαπίζουν. Οι κότες “σκαλίζουν” το ξύλο και το τρώνε, με συνέπεια να μολύνονται ή να πεθαίνουν.

Για την κατασκευή του κοτετσιού προτιμήστε τσιμεντόλιθα, τούβλα, λαμαρίνες/τσίγκια. Εννοείτε ότι ανάλογα με την προτίμηση σας, ανεβαίνει και το κόστος κατασκευής. Παλιά, όσοι θυμούνται, τα κοτέτσια, ήταν πέτρινα με ένα τσίγκο για σκεπή.

Μέσα στο κοτέτσι, φτιάξτε με σύρμα/πλέγμα μια υπερυψωμένη ράμπα, ώστε να κάθονται οι κότες. Στις κότες δεν αρέσει να κοιμούνται απ’ευθείας στο πάτωμα του κοτετσιού και είναι και πιο σωστό, από άποψη καθαριότητας και υγιεινής. Βάζουμε πλέγμα, ώστε όταν κάθονται οι κότες, οι κουτσουλιές τους να πέφτουν στο πάτωμα. Φροντίστε αυτή η “ράμπα”, να μπαίνει/βγαίνει εύκολα, ώστε να μπορείτε να την καθαρίσετε με άνεση.

Σε ένα σημείο του κοτετσιού, τοποθετήστε ένα καφάσι με μπόλικο, πατημένο άχυρο. Πριν βάλετε το άχυρο, τοποθετήστε μια μεγάλη πέτρα, ώστε να μην μπορούν οι κότες να αναποδογυρίσουν το καφάσι. Στο καφάσι, θα πηγαίνουν οι κότες και θα κάνουν τα αυγά τους. Βάλτε το σε ένα μέρος που μπορείτε εύκολα να έχετε πρόσβαση, ώστε να το ελέγχεται καθημερινά, χωρίς να κοψομεσιάζεστε.

Αν ασχολείστε για πρώτη φορά με κότες (όπως εγώ ;) ), πάρτε 5-6 για αρχή. Είναι ένα καλό νούμερο. Ούτε πολύ λίγες, καθώς δεν είναι καλό για τις κότες, ούτε πολλές, ώστε αν κάτι κάνατε στραβά, να έχετε μεγάλες απώλειες.

Όταν αποφασίσετε να προσθέσετε νέες κότες, πάντα να παίρνετε από τρεις και πάνω. Ποτέ μην προσθέτετε μια νέα κότα ολομόναχη, στο κοτέτσι. Πάντα με παρέα ;) Τις πρώτες μέρες, μέχρι να αφομοιωθούν στο κοπάδι, έχετε το νου σας, για προβλήματα ανάμεσα στις κότες. Αν χρειαστεί, χωρίστε τις νέες, με πλέγμα, ώστε να είναι ξεχωριστά από τις υπόλοιπες αλλά να είναι κοντά, ώστε να συνηθίσουν μεταξύ τους.

Όταν πάρουμε την πρώτη “παρτίδα” κότες, της βάζουμε την πρώτη μέρα μέσα στο κοτέτσι, κλειστές. Για κάνα δυο-τρεις μέρες ακόμα, της ανοίγουμε κανονικά το πρωί, αλλά εντός περίφραξης, ώστε να μάθουν το κοτέτσι, που θα τρώνε και πίνουν νερό και εμείς να μην τις κυνηγάμε το απόγευμα για να τις βάλουμε μέσα. Αυτό, στην περίπτωση που σκοπό έχετε να τις αφήνετε όλη μέρα ελεύθερες, χωρίς περίφραξη. Έτσι οι κότες, συνηθίζουν και συνειδητοποιούν τον χώρο τους και θα μάθουν να μπαίνουν στο κοτέτσι, το σούρουπο, από μόνες τους.

Αν υπάρχει αλεπού εκεί τριγύρω, αντί να στήνετε καραούλι για να την σκοτώσετε, πάρτε ένα ζευγάρι χήνες. Η χήνα είναι πολύ καλός φύλακας και δεν αφήνει τίποτα και κανέναν να τις πλησιάσει χωρίς “μάχη”. Ακόμα δεν έχω πάρει τις δικές μου, αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα πάρω κάνα δυο, γιατί κάτι σημάδια αλεπούς έχει πάρει το μάτι μου. Όπως αναφέρει και η φίλη Ασημίνα στο σχόλιο της, η καλύτερη λύση φυσικά είναι να έχετε έναν σκύλο, ο οποίος δεν πρόκειται να αφήσει αλεπούδες, νυφίτσες κτλ να πλησιάσουν καν στο κοτέτσι.

Ανανέωση 10-03-2012

Όταν πάτε να αγοράσετε τις κότες σας για πρώτη φορά, προτιμήστε κάποιον “επίσημο” εκτροφέα και όχι αυτούς που γυρνούν στα χωριά με τα αγροτικά. Έτσι εξασφαλίζετε ότι οι κότες σας, είναι το δυνάτοτερον υγιείς και καλοθρεμμένες. Δεν θέλουμε άρρωστα πουλιά. Σιγουρευτείτε ότι οι κότες είναι ήδη εμβολιασμένες. Αν δεν μπορείτε να βρείτε κάποιον εκτροφέα και αναγκαστικά τις αγοράσετε από γυρολόγους, προμηθευτείτε από κατάστημα με κτηνοτροφικά/κτηνιατρικά είδη, βιταμίνες και αντιβίωση. Είναι συσκευασμένα σε φακελάκια και είναι σε μορφή σκόνης, την οποία διαλύεται μέσα στο νερό που πίνουν τα πουλερικά. Ρωτήστε για την δοσολογία και το πόσες μέρες θα πρέπει να τους δίνεται.

Οι τιμές τους κυμαίνονται από 2 ευρώ, τα πολύ μικρά, έως 8-10 (μπορεί και παραπάνω) για πιο μεγάλα και ανάλογα με την ράτσα τους και τον τύπο. Άλλη τιμή έχουν αυτές που είναι για να γεννούν αυγά και άλλη τιμή αυτές που είναι για παραγωγή κρέατος.

Οι κότες χρειάζονται περιποίηση, καθαρό νερό και τροφή. Θα πρέπει να αφιερώνεται καθημερινά χρόνο για αυτές. Ακόμα και αν έχετε αγοράσει ταΐστρες και ποτίστρες και δεν χρειάζεται να τους ρίχνετε νερό/τροφή καθημερινά, θα πρέπει να τις παρατηρείτε, πως συμπεριφέρονται, μήπως κάτι τις πειράζει ή έχουν αρρωστήσει. Θα μάθετε να τις ξεχωρίζεται και να αντιλαμβάνεστε το διαφορετικό χαρακτήρα της κάθε μιας. Αυτές θα δεθούν μαζί σας και εσείς με αυτές. Αν προσπαθήσετε για πρώτη φορά να βάλετε κότες, για δοκιμή ή για να είστε απλά αυτάρκης και δείτε ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις, μπορείτε απλά να τις δώσετε σε άλλους, γνωστούς σας η μη.

Αν έχετε και σεις να προτείνετε κάτι και να δώσετε τις συμβουλές σας, αφήστε ένα σχόλιο.

Χώρος συζήτησης στο Forum

About these ads

203 responses to “Συμβουλές για τις Κότες

 1. Aσημίνα Μαρτίου 10, 2012 στις 16:57

  Aφού κι εγώ σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας, επιτρέψτε μου να προσθέσω λίγα πράγματα: Το ξύλο ως υλικό για το κοτέτσι μας το αποφεύγουμε επειδή γίνεται ιδανική φωλιά για τα εξωπαράσιτα, κοινώς κοτόψειρες. Σε χώρες με πιο χαμηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, είναι το κατ’εξοχήν υλικό κατασκευής κοτετσιών και το πιο όμορφο θα έλεγα… Ο πιο σημαντικός προστάτης των πουλερικών από αλεπούδες, νυφίτσες και κουνάβια είναι ο σκύλος!Κατάλληλες είναι οι Ποιμενικές φυλές.Τα κουτάβια μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα πουλερικά ως μέλη της οικογένειας και όταν μεγαλώνουν, τα προστατεύουν. Οι χήνες είναι όντως ο καλύτερος συναγερμός, όμως δυστυχώς κι αυτές τις τρώει η πονηρή αλεπού…Τις νεοφερμένες κότες πρέπει να τις προσέχουμε και-ει δυνατόν- να τις προστατεύουμε με ένα πλέγμα ,.ωστε να υπάρχει οπτική επαφή, για 15 μέρες,μέχρι να γίνουν αποδεκτές και να ενσωματωθούν στο κοτέτσι. Αυτά, από την εμπειρία μου.

  • fugazigr Μαρτίου 10, 2012 στις 19:38

   Για το σκύλο θα συμφωνήσω, αν και καμιά φορά, ειδικά στην αρχή και τα σκυλιά σκοτώνουν τις κότες. Μέχρι να μάθουν και να εξοικειωθούν, με αυτές. Σε συνδυασμό με ένα ζευγάρι χήνες, πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος “συναγερμός” ;)

   • mixalis Σεπτεμβρίου 6, 2013 στις 15:45

    αν το σκυλί είναι από κουτάβι μαζί με τα κοτόπουλα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα…

    • Χρήστος Δεκεμβρίου 6, 2013 στις 23:17

     Ναι αλλά αν δεν είναι από κουτάβι και τις βάζω τώρα που ο ελληνικός ποιμενικός μου είναι 8 μηνών περίπου τι κάνουμε???

     • Φουγκ Δεκεμβρίου 7, 2013 στις 13:04

      Τον βαζεις κοντα στις κοτες (ειτε εξω απο την περιφραξη, ειτε με λουρι) και βλεπεις την αντιδραση του. Αν δεις οτι επιτηθειτε και προσπαθει να τις πιασει, δεν νομιζω οτι μπορεις να κανεις και πολλα, εκτος απο το να τον κρατας μακρια και τις κοτες εντος περιφραξης.

      Ειχα και εγω ενα ημιαιμο λυκοσκυλο και οσο και αν προσπαθησα, το ενστικτο του, ηταν να επιτηθειτε στις κοτες. Δεν αλλαζει και δεν φταιει το ζωο για αυτο. Ετσι ειναι η φυση του και δεν πρεπει να αντιδρουμε ασχημα, δερνοντας το ή τιμορωντας το.

    • querquscerris Φεβρουαρίου 5, 2014 στις 11:51

     ειχα ενα κουταβι με ενα μεγαλυτερο σκυλι κοντα στις κοτες.. ο μεγαλος ηταν οκ, ο μικρος λιγο απο ηλικια πες, τις πειραζε λιγο, τον μαλωνα, εδειχνε πως καταλαβαινε.. μια μερα που ελειπα βγηκαν τα κλωσσοπουλα εξω κ επνιξε καναδυο κ τα ετρωγε κιολασ, το ειδα δλδ μολισ γυρισα.. τον μαλωσα πολυ εντονα, τωρα ειναι 1,5χρ κ τισ φυλαει

     • Φουγκ Φεβρουαρίου 8, 2014 στις 15:36

      Σιγουρα τα κουταβια ειναι πιο ατιθασα, λογω του νεαρου της ηλικιας… αλλα το οτι μεγαλωνοντας, δεν πειραζει πλεον τις κοτες, θα ελεγα οτι εχει να κανει με τον χαρακτηρα του. Καλλιστα θα μπορουσε να συνεχισει να τις τρωει. Νομιζω οτι απλα ειστε τυχερος… :) ευτυχως δηλαδη. :)

  • Mike Νοεμβρίου 20, 2012 στις 20:26

   τις νεοφερμενες κοτες αν θελουμε να τις βαλουμε ολες μαζι με τις παλιες κατευθειαν γιατι δεν μπορουμε να κανουμε κατι αλλο ……παιρνουμε ενα μπουκαλι ξυδι και το χυνουμε πανω απο ολα τα κοτοπουλα, αυτο τα κανει και δεν μοιριζουν τις νεες κοτες που εχουν διαφορετικη μυρωδια επειδη ηταν σε αλλο μερος η σε αλλο κοτετσι ……το ξυδι εχει δυνατη μυρωδια και τις μπερδευει τις κανει και μυριζουν ολες το ιδιο και δεν τις πειραζουν …..πρεπει ομως να τις προσεξετε τις πρωτες 2 μερες καποιες μικροφασαριες μπορει να γινουν…..επισης αν βγαλετε καποια κοτα απο το κοτετσι για καποιο λογο και την βαλετε μετα απο 5 μερες ξανα μεσα θα την τσιμπανε για τον παραπανω λογο

  • xristos Νοεμβρίου 14, 2013 στις 20:59

   ολα αυτα σωστα!!!!εγω ειχα 60 κοτες οι οποιες απο την αρχη στο σουρουπο εμπαιναν στο κοτετσι.ον απριλιο που μας περασε πηρα αλλες 100 μιας ημερας.μεχρι 3μηνων τισ ειχα μεσα στο κοτετσι..απο την μερα που τις αφησα ελευθερες κοιμουντε εξω απο αυτο..τισ εβαλα κανα δυο φορες μεσα αλλα παλι κοιμουντε εξω.ξερει κανεις τι να κανω/??

   • Φουγκ Νοεμβρίου 14, 2013 στις 21:04

    Θα τις βαλετε μεσα στο κοτετσι για λιγες μερες 4-6, χωρις να τις ανοιγετε… μετα για αλλες τοσες θα τις ανοιγετε να βγαινουν στην περιφραξη του κοτετσιου. Αν δεν πιασει, η το επαναλαμβανετε ή λιγο πριν σουρουπωσει ριχτε τους τροφη μεσα στο κοτετσι για να μαζευτουν.. μια-δυο θα μαθουν. Αν γνωριζει καποιος αλλος κατι, ας βοηθησει.

  • andreas Μαρτίου 9, 2014 στις 12:24

   giasas eime apo tin kipro kai ftiaxno ena kaniourgo kotetsi xrisimopiesa metalikes raudous gia tis fasis kai gia skepi kai piso kai sto plagia tsigia kai gia perifraxi sirmatoplegma kai ena metro kato apo to xoma tsimento kai giA NA Prostoteyo tis kotes mou apo tis alepoudes exo ena pimeniko likoskilo ekpedemeuno ine sosto to xtisimo tow kotetsiou

  • andreas Μαρτίου 25, 2014 στις 12:57

   gia sas prosfata agorasa 20 kotes 4 euro tin mia anamisi xronon posa xronia zi mia kota

   • Φουγκ Μαρτίου 27, 2014 στις 15:40

    Η κοτα μπορει να ζησει απο 8 ως 15 χρονια… αν και συνηθως δεν τα φτανει (ουτε τα 8) λογω ασθενειων ή επειδη τις σφαζουμε. Συνηθως οταν σταματανε να κανουν αυγα ή εστω, πολυ λιγα, απο 2 χρονων και πανω, τις σφαζουν. Για αυτο σας τις εδωσαν φτηνα, καθως ειναι μεγαλες.

 2. perseus76 Μαρτίου 12, 2012 στις 14:33

  και δοθείσης της ευκαιρίας..αν κάποιοι λογαριάζουν να φάνε τις κότες, καλό θα ήταν να αγοράσουν μια ζωντανή και να προσπαθήσουν να την σφάξουν μόνοι τους με επιτήρηση από κάποιον “παλιό”. Άλλο πράγμα η θεωρία κι άλλο πράγμα η πράξη. Η διαδικασία θανάτωσης και καθαρισμού δεν είναι εύκολο για όσους μέχρι τώρα τις αγόραζαν “έτοιμες”.

 3. Ανώνυμος Μαρτίου 13, 2012 στις 12:29

  exoume kthma opou ekei exoume kai ena megalo kotetsi.prox8es o babas mou vrhke oles tis kotes pnigmenes apo ta skulia.den tis efagan apla tis epni3an.poios 8a mporouse na einai o logos gia kati san ki auto?

  • perseus76 Μαρτίου 13, 2012 στις 13:08

   Τα σκυλιά ναι μεν τις περισσότερες φορές συμπεριφέρονται ως άνθρωποι αλλά μην ξεχνάς οτι λειτουργούν με το ένστικτο. Για αυτά αρκούσε το πρώτο “πνίξιμο” για να ξεκινήσει μια φιέστα παιχνιδιού-κυνηγιού που τον πρώτο λόγο είχε το αρχέτυπο ένστικτο. Προφανώς τις κότες ουδέποτε τις είχαν λογαριάσει ως μέρος της ομάδας τους. Την επόμενη φορά, να τις έχετε προφυλαγμένες με συρματόπλεγμα. Προς θεού μην τιμωρήσετε τα σκυλιά! Έκαναν αυτό που η φύση τους όρισε.

  • fugazigr Μαρτίου 13, 2012 στις 17:04

   Τα σκυλιά είναι δικά σας ή μιλάτε για αδέσποτα; Αν είναι αδέσποτα, τότε όπως είπε και ο perseus, η μόνη λύση είναι να έχετε τις κότες περιορισμένες, αν και από όσο έχω δει, δύσκολα τα αδέσποτα επιτίθεντε σε κότες.

   Αν είναι δικά σας και θέλετε οι κότες να περιφέρονται ελεύθερες, μπορείτε να δένετε τα σκυλιά το πρωί και το σούρουπο, που οι κότες μπαίνουν μέσα στο κοτέτσι, να τα λύνετε. Διαφορετικά και πάλι η λύση είναι να έχετε φραγμένες τις κότες.

 4. Ανώνυμος Μαρτίου 13, 2012 στις 13:23

  euxaristw para polu :) nomiza oti eixan kapoia elleipsh asvestiou,sidhrou klp. :O

 5. Ανώνυμος Ιουλίου 2, 2012 στις 11:22

  Καλημέρα
  στα διπλανά οικόπεδα υπάρχουν πολλές γάτες. Κινδυνεύουν οι νεαρές κότες ή τα πουλάκια από γάτες;
  Θα πρέπει στο χώρο που αυλίζονται να περάσω σύρμα και απο πάνω εκτός από την περίφραξη που θα κάνω περιμετρικά;

  ευχαριστώ

  • Φουγκ Ιουλίου 2, 2012 στις 15:19

   Τα πουλάκια σίγουρα… καλό είναι μέχρι 1-2 μηνών να τα έχετε κλειστά/περιφραγμένα.

   Αν η περίφραξη έχει ύψος και ο γύρο χώρος δεν “προσφέρεται” στην αλεπού ή άλλα ζώα να πηδούν μέσα, όχι δεν χρειάζεται να κλείσετε το χώρο και από πάνω. Αν όμως έχετε την υποψία ότι μπορεί κάπου να βρουν πάτημα και να πηδήξουν μέσα, τότε καλύτερα κλείστε τον, αν και θα σας δυσκολέψει πολύ στις καθημερινές εργασίες… πως θα μπαίνετε μέσα; θα πρέπει η εξωτερική περίφραξη να γίνει περίπου 2μ ώστε να περνάτε άνετα.

   • θανος Ιουλίου 25, 2012 στις 10:34

    οι κοτες ,οι γαλοπουλες και οι χηνες μπορουν να συμβιωσουν στο ιδιο κοτετσι ? ευχαριστω.

    • Φουγκ Ιουλίου 26, 2012 στις 22:14

     Δεν ξερω αν δεν κάνει ή αν αυτά τα ζωα δεν μπορούν να συμβιώνουν στον ίδιο χώρο. Συνήθως όμως όσοι έχουν πχ και κότες και πάπιες προτιμάνε να εχουν το καθένα στο δικό τους χωρο. Οχι απαραίτητα σαν κοτέτσι/κατασκευή. Μπορείτε στον ίδιο χώρο να βάλετε χώρισμα στην μέση και να ανοιξετε μια δευτερη πορτα.

     Σαν προαυλιος χωρος, δεν εχουν κανενα προβλημα να συζουν μαζι.

   • Μανωλης Οκτωβρίου 6, 2013 στις 21:18

    Μην ξεχναμαι την νοσο τον πτηνων,υποχρεωτικα πρεπη και στον προαυλιο χωρο να ειναι κλειστη η οροφη για τα αγρια πουλια, υπαρχει νομοθεσια γιαυτο.

 6. PANORAIA TIGKAS (@ptigkas) Ιουλίου 31, 2012 στις 11:57

  otan afino eleftheres tis kotes , o skilos kai ta koutavia kinounte anamesa tous , den tis exoun kinigisei pote kai skeptomai n valo ena koutavi mesa sto kotetsi , mipos kai glitoso apo tous asvous kai ta alla troktika

  • Φουγκ Ιουλίου 31, 2012 στις 15:03

   Είστε από τους τυχερούς… ο δικός μου σκύλος δεν άφηνε κότα για κότα… και αναγκάστηκα να τον δώσω. Οταν λέτε μέσα στο κοτέτσι, φαντάζομαι λέτε εντός της περίφραξης και όχι μέσα στον κοτέτσι που κοιμούνται οι κότες, έτσι;

 7. Ανώνυμος Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 06:49

  ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΤΡΟΦΗ;

  • Φουγκ Σεπτεμβρίου 3, 2012 στις 15:13

   Δεν θα ελεγα οτι υπαρχει η “καλυτερη” τροφη… Υπαρχει μια καλη διατροφη. Για μενα ειναι να τρωνε οι κοτες τα παντα. Ριξτε τους και καλαμποκι και κριθαρι, αλλα και περισευματα που σας μενουν στο σπιτι, ψωμια κτλ. Μην της ταιζετε αποκλειστικα μονο με μια τροφη, καθως ετσι θα παρουσιαστουν προβληματα υγειας και θα χρειαστει να δωσετε και βιταμινες.

 8. Ανώνυμος Σεπτεμβρίου 4, 2012 στις 13:39

  κατα μεσω ορο ποιο ειναι το ετησιο κοστος αλλα και κερδος για κα8ε κοτα????

  • Φουγκ Σεπτεμβρίου 4, 2012 στις 16:36

   Δεν προκειτε να παρετε συγκεκριμενη απαντηση απο κανεναν… για κερδος… δεν θα το ελεγα οτι υπαρχει τουλαχιστον απο χρηματικης αποψεως. Το κερδος που εχεται οταν εκτρεφεται τα δικα σας ζωα γενικα, ειναι οτι ξερετε τι τα ταιζετε, τι φαρμακα εχουν παρει κτλ περνετε δηλαδη υγιεινο κρεας και αυγα. Να ξερετε οτι τα λεφτα που θα δωσετε για τροφες, φαρμακα, βιταμινες, εξοδα κατασκευης κοτετσιου κτλ ειναι αρκετα μεγαλο και στην ουσια θα ελεγα οτι δεν κανετε χρηματικη αποσβεση.

   Το κοστος τωρα, εξαρταται απο το κατα ποσο ριχνετε ετοιμες τροφες ή περισευματα του σπιτιου, κατα ποσο αρρωσταινουν και χρειαζονται φαρμακα κτλ. Γενικα παντως ενα τσουβαλακι τροφη περιπου 12 κιλα (καλαμποκι) κοστιζει περιπου 5Ευρω… μπορει να σας κρατησει απο 2 εβδομαδες εως και ενα μηνα, αναλογα και με το ποσες κοτες εχετε. Τα νουμερα που σας ειπα παραπανω ειναι για 10 κοτες. Απο κει και περα… καποια απαραιτητα φαρμακα/βιταμινες κοστιζουν περιπου 3-6 ευρω το πολυ, το φακελακι/συσκευασια.

 9. john Σεπτεμβρίου 4, 2012 στις 13:45

  και κατι αλλο το κοτετσοσυρμα κοβεται ευκολα απο αλλα ζωα????

  • Φουγκ Σεπτεμβρίου 4, 2012 στις 16:27

   Οχι δεν κοβεται… απλα μπορει καποιο ζωο να βρει ενα χαλαρο σημειο σε μια ενωση (σε καποια γωνια, σε τοιχο ή στο εδαφος) και τραβωντας το να καταφερει να περασει απο κατω/διπλα.

   • john Σεπτεμβρίου 9, 2012 στις 12:18

    επειδη μενω στην μυκονο εκτος απο κανενα αδεσποτο δεν εχω τον κινδυνο αλλον ζωων αλλα τον κινδυνο των αλλων ανθρωπον…..καθως ο παππου μου αντιμετωπιζει αυτο το προβλημα καθημερινα……

 10. γιαννης Σεπτεμβρίου 9, 2012 στις 12:08

  κατα μεσο ορο ποιο ειναι το ετησιο κερδος και κοστος που αναλογει σε μια κοτα????

 11. Ανώνυμος Σεπτεμβρίου 9, 2012 στις 12:14

  αμα αγορασω για αρχη σαν αρχαριος 1 κοτα και 1 κοκορα θα εχω καποιο προβλημα?

  • Φουγκ Σεπτεμβρίου 9, 2012 στις 14:02

   Οι κοτες ειναι πουλια… και οπως ολα τα πουλια, ζουν/σχηματιζουν σμηνος. Εχοντας μονο μια-δυο κοτες, τα πουλια θα ειναι σαν να εχουν καταθλιψη, απο την μοναξια (συνεπως χαμηλη παραγωγη, επιρρεπη σε αρρωστιες κτλ).

   Ακομα και αν ειστε αρχαριος, ξεκινηστε με 5-6 κοτες… ο κοκορας να ξερεται δεν ειναι απαραιτητος για να κανουν αυγα οι κοτες. Μπορειτε να παρετε τον κοκορα αργοτερα.

   Ακομα και οταν θελετε να προσθεσετε κοτες, ποτε δεν θα παιρνετε μονο μια κοτα… αλλα απο τρεις και πανω… ωστε οι νεες κοτες αρχικα θα ειναι σαν να εχουν ενα δικο τους σμηνος και σιγα-σιγα θα ενσωματωθουν με τις υπολοιπες.

 12. Ανώνυμος Σεπτεμβρίου 10, 2012 στις 09:27

  Πωσ καταλαβαινουμε οτι η κοτα θα γενισει αυγο?

 13. john Σεπτεμβρίου 13, 2012 στις 16:49

  αφου το εχω ξεπερασει το προβλημα με τα θηλαστικα οι κοτες κινδυνεβουν απο ερπετα η κανεναν φτερωτο εισβολεα επισης υπαρχει καμια περιπτοση επιθεσης γατας σε ενηλικη κοτα S.O.S!!!!!!!!!!…….

 14. giannhs Σεπτεμβρίου 23, 2012 στις 13:25

  χτες μου εκαναν δωρο 2 νανακια ενα κοκκορακι και μια κοτουλα αλλα δεν ξερω τιποτα για αυτα και οι πληροφοριες στο διαδυκτιο ειναι πολυ περιορησμενες οποιος ξερει κατι για αυτα να μου γραψει οτι πληροφοριες ξερει,s.o.s

 15. giannhs Σεπτεμβρίου 23, 2012 στις 13:36

  θελω να προσθεσω οτι τα νανακια ειναι ακομα πολυ μικρα.οποιος ξερει τι τους αρεσει να τρωνε,ποτε γεννανε,ποσα αυγα κωσσανε,ποσο χωρο χρειαζονται,αν θελουν να βοσκουν,αν ζευγαρωνουν ευκολα-συνεχεια,αν τρωνε αποφαγια,εαν απειλουνται απο αλλα ζωα και ποια,η καθε πληροφορια ειναι ευπροσδεκτη γιατι δεν ξερω ουτε τα στοιχειωδη και ελπιζω να ειναι εγκυρες οι απαντησεις σας………..??????!!!!!!!

 16. θανος Σεπτεμβρίου 27, 2012 στις 14:21

  και συνεχιζοντας μηπως ξερεις πως μπορουμε να φτιαξουμε αυτοματη πορτα στο κοτετσι

 17. karuofilhs Σεπτεμβρίου 27, 2012 στις 21:59

  Geia sas eimai kainourgios ston xoro shmera molis agorasa 7 kotoules me kokora kai ekana ena wraiotato kotetsi apo ksula en apanemorfo mezoneta to opoio den prokite na xalaso …alithia einai toso kako na einai apo ksulo?? mipos th amporousa na apofigo thn anaptiksi psiras h n amhn trone to ksulo h kotes bafontas to h asbestonontas to?? sas euxaristo polu

  • Φουγκ Σεπτεμβρίου 28, 2012 στις 15:55

   Το “κακό” είναι σχετικό… τα παλιά χρόνια ο κόσμος δεν είχε στην διάθεση του τα διάφορα χημικά σκευάσματα, που υπάρχουν σήμερα, για την αντιμετώπιση μικροβίων/ψύλλων κτλ. Οπότε ο μόνος τρόπος για να απολυμάνουν τα κοτέτσια τους ήταν, είτε με φωτιά είτε με ασβέστωμα. Συνεπώς τα κοτέτσια έπρεπε να είναι φτιαγμένα από πέτρες, τσιμεντόλιθα, τούβλα.

   Το ξύλο, σίγουρα μπορεί να φθαρεί πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα υλικά, να σαπίσει, να πιάσει μούχλα. Μην περιμένετε ένα ξύλινο κοτέτσι να σας κρατήσει μια ζωή, όπως τα παλιά πέτρινα. Στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με αρρώστιες και ψύλλους, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισις θα είναι με χημικά και σκόνες. Το ασβέστωμα στο ξύλο, το αποκλείουμε.

   Λέγοντας όλα τα παραπάνω, δεν σημαίνει ότι ένα ξύλινο κοτέτσι αμέσως θα σας παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα ή μεσα σε ένα χρόνο θα διαλυθεί. Ειδικά στο εξωτερικό, αν δείτε και στο Διαδίκτυο, υπάρχουν πολλές κατασκευές με ξύλινα κοτέτσια, τα οποία είναι άξια θαυμασμού. Εφόσον δεν μπορείτε να φτιάξετε μια πιο “μόνιμη” κατασκευή, προτιμήστε το ξύλο… απλά να έχετε στο νου σας, ότι κάποια στιγμή (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, την καθαριότητα, την τύχη ;) ) θα χρειαστεί σίγουρα να φτιάξετε άλλο ένα, για αντικατάσταση.

   Για να είστε και πιο σίγουρος, κάντε μια ερώτηση σε ένα μαγαζί με κτηνοτροφικά είδη, αν τα σκευάσματα που έχουν για απολύμανση και προστασία από ψύλλους κα μπορούν να εφαρμοστούν πάνω σε ξύλο.

 18. karuofilhs Σεπτεμβρίου 28, 2012 στις 17:38

  malista wraia;;na to bapso omos mporo? an nai ti idous xroma enwo udroxroma ?? h kotes den tha to trone??

  • Φουγκ Σεπτεμβρίου 29, 2012 στις 11:45

   Βαψτε το εξωτερικα για προστασια απο τα καιρικα φαινομενα και τον Ηλιο… με χρωμα/βερνικι εμποτισμου ομως. Ρωτηστε σε ενα χρωματοπωλείο και θα σας πουν καλυτερα.

   Δεν ειναι απαραιτητο να το τρωνε οι κοτες… μπορει και ναι… μπορει και οχι… Οι κοτες εχουν και αυτες των χαρακτηρα τους.. ;) Αλλες ειναι επιθετικες, αλλες τρωνε αυγα, αλλες τρωνε περισσοτερο… θα τα δειτε στην πορεια… καλο ξεκινημα και υπομονη και επιμονη… :)

 19. leyteris Σεπτεμβρίου 29, 2012 στις 21:27

  kalispera se olous…tha eithela na rotiso kai kati ego.. exo 250 kotes trone apo 5 taistres 15 litron tis strogiles tis kremastes..mou kanoun poli spatali stin trofi kato gemizi o topos trofi kserete kanena tropo oste na glitoso apo aytin tin spatali? mipos na eftiaxna taisteres ego an nai po sna tis ftiakso eiprxi kanena sxedio:)eyxaristo poli ..

  • Φουγκ Σεπτεμβρίου 30, 2012 στις 11:22

   Σχεδια για ταιστρες υπαρχουν αρκετα… αλλα το καθενα εχει τα πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα του. Στις ταιστρες μας ενδιαφερει εκτος απο την ελάττωση της σπαταλης, να παραμενουν και καθαρες. Οι στρογγυλες κρεμαστες που εχετε, ειναι απο τις καλυτερες του ειδους, καθως οι κοτες δεν μπορουν να ανεβουν πανω και να τις γεμισουν απο ακαθαρσιες. Νομιζω οτι η καθαριοτητα ειναι ενας σημαντικος παραγοντας.

   Ισως αντι να εχετε τις ταιστρες γεματες συνεχεια με τροφη… να προτιμησετε να τους ριχνετε τροφη μια-δυο φορες την ημερα. Ετσι οι κοτες θα αναγκαζονται να τρωνε ολοι την τροφη που τους ριχνετε, ακομα και αν πεσει κατω. Καταλαβαινω οτι λογω του αριθμου των πουλερικων ισως ειναι πιο δυσκολο να κανετε κατι τετοιο, αλλα νομιζω οτι αξιζει.

   Προσωπικα ειχα το ιδιο θεμα. Οταν γεμιζα και αφηνα την ταιστρα, επεφτε πολυ κατω, γεμιζε ακαθαρσιες και αν επεφτε και νερο, γινοταν σαν λασπη… πηγαινωντας χαμενη. Πλεον τους ριχνω δυο φορες την ημερα, σε απλη ταιστρα στυλ πιατου και ετσι δεν αφηνουν τιποτα να παει χαμενο. Με την διαφορα ομως οτι δεν εχω τοσες κοτες οσες εσεις… ;)

 20. θανος Σεπτεμβρίου 30, 2012 στις 21:18

  καλησπερα τι κανουμε αν μετα απο 21 μερες η κλωσσα δεν εχει βγαλει τα πουλακια ευχαριστω

 21. baia Οκτωβρίου 1, 2012 στις 22:49

  lefteris …megalwse ta parapetia pou trwne oi kotes.psilwse ta kata 7-10 pontous

 22. Ανώνυμος Οκτωβρίου 2, 2012 στις 18:11

  gia sas tha ithela na rotisw an kserei kaneis ti mporei na faei mono to kefali tis kotas.kathe proi i giagia mou vriski k mia kota me fagomeno kefali. euxaristw.

  • γιωργάκης Οκτωβρίου 9, 2012 στις 10:23

   τις κότες που έχουν κομμένο κεφάλι τις τρώει κουνάβι.ψάχτε να βρείτε από που μπαίνει στο κοτέτσι.

  • lefteris croc Οκτωβρίου 25, 2012 στις 11:00

   κατα 90% ειναι νυφιτσα αυτες το κανουν αυτο και εχω δει αρκετες φορες Live,να κοβουν το κεφαλι της κοτας να πινουν το αιμα και να φευγουν, το κουναβι θα την ετρωγε ολοκληρη,επισης η νυφιτσες εχουν τρομερη ευλιγισια και μπορουν τρυπωσουν απο απιστευτες μικρες τρυπες.

 23. Ανώνυμος Οκτωβρίου 3, 2012 στις 08:33

  θα ηθελα να μαθω αν ξερετε ποσο ζει μια κοτα και καθε ποτε κανει αυγα επισεις αν κανει αυγα περιορισμενει σε μεγαλο κλουβι ασ πουμε?
  ευχαριστω

  • Φουγκ Οκτωβρίου 3, 2012 στις 16:33

   Μια κότα αν δεν αρρωστήσει ή δεν πεθάνει από άλλο λόγο, μπορεί να ζήσει για πάνω από 10 χρόνια… το θέμα είναι όμως ότι δεν προφτάνουν να ζήσουν τόσο, γιατί συνήθως τις σφάζουμε επειδή δεν γεννάν άλλα αυγά ή το κρέας τους γίνεται σκληρό με τα χρόνια. Οπότε θα έλεγα ότι μια κότα προλαβαίνει να ζήσει περίπου 2-3 χρόνια το πολύ.

   Αυγά κάνουν περίπου, ένα κάθε 36 ώρες… κατά μέσο όρο… Το αν θα κάνουν αυγά και πόσα, εξαρτάται από τη ράτσα, την εποχή (οι κότες σταματούν να γεννάν το χειμώνα), κατά πόσο οι υγείας τους είναι καλά, αν έχουν υπερβολικό πάχος κα. Οι κότες για να κάνουν αυγά χρειάζονται φως και ζέστη. Γι’ αυτό γεννάν περισσότερα αυγά από την Άνοιξη και μετά, ενώ το χειμώνα όχι. Στα ορνιθοτροφεία για να επιτύχουν σταθερή παραγωγή, χρησιμοποιούν τεχνητό φωτισμό.

   Όταν λέτε κλουβί τι εννοείτε; Σαν ένα μικρό κοτέτσι ας πούμε ή όντως ένα μεγάλο κλουβί πχ σαν ένα κλουβί μεταφοράς σκύλου; Οπου και να βαλετε την κοτα, θα κανει αυγα… το θεμα ειναι πόσα… και αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες διαβίωσης της. Όσο πιο καλά την έχετε τόσο πιο μεγάλη απόδοση θα έχετε.

 24. ερασιτεχνης.......... Οκτωβρίου 6, 2012 στις 10:30

  ποσο χωρο χρειαζεται ενα νανακι,και κινδινευουν απο γατες λογο του μεγεθους που εχουν?επισης ποσες μερες να τα εχω μεσα στην κλουβα κλεισμενα για να μαθουν οτι θα ειναι το κοτετσι τους?ευχαριστω

  • Φουγκ Οκτωβρίου 6, 2012 στις 13:27

   Για τα νανακια δεν ξερω και πολλα… δεν εχω παρει ποτε, παρα μονο οτι εχω δει απο γειτονους.

   Εχω δει νανακια, κανονικα αναπτυγμενα, ελευθερα στο δρομο, χωρις να τα πειραζει ουτε γατα ουτε σκυλι. Ουτε εχω παρατηρησει καποια ιδιαιτερη μεταχειριση.

   Για να μαθουν το κοτετσι τους, προσωπικα, τα αφησα 2-3 μερες κλεισμενα ολο το 24ωρο και μετα για αλλες 2-3, τα αφηνα ελευθερα, παντα περιφραγμενα, αλλα την τροφη την εβαζα μεσα στο κοτετσι και αυτες τις μερες. Προσωπικα ταιζω τις κοτες πρωι-απογευμα. Το πρωι τους ριχνω αποφαγια, ενω το απογευμα, λιγο καλαμποκι ανακατεμενο με σιταρι… ετσι εχουν μαθει και μολις με βλεπουν με την τροφη, μπαινουν κατευθειαν στο κοτετσι ;) Απλα μην τα ταιζετε αργα το απογευμα, να εχει ακομα φως.

   Επισης οταν ειναι ωρα για να τα ταισετε, να κανετε ενα χαρακτηριστικο ηχο. Ειτε κατι με το στομα σας, είτε πχ χτυπωντας το δοχειο της τροφης ή κατι αναλογο. Οι κοτες ετσι μαθαινουν και συνδυαζουν τον ηχο με το φαγητο και αμεσως τρεχουν στο κοτετσι, οπου και αν ειναι… ;)

 25. karuofilhs Οκτωβρίου 8, 2012 στις 12:42

  Geia sas filoi mou..exthes eixa thn proth apolia mia kotoula apebioses..htan maurh kai apo thn proti mera tis tsimpousan h ales me apotelesma na ths vgaloun to mataki.. entopisa diaria..dld ugra koprana kai ligo aimataki stis koutsoulies promitheutika farmako apo ton kthniatro kai tah ithela na mou peite eseis se paromies periptosis ti kanate..epishs exo entopish oti kapoia kotoula logo .apodrasis…fagothikan liga poupoula sto laimo ths apo ton skulo mou..safos taragmenh h kotoula mh polu gdrastiria..tha sinelthi lete?? kai kati alo kapoia geitonisa mou eipe pos tha htan kala na tis ekoba ligo ta ftera tous..ti lete euxaristo ek ton proteron .

  • Φουγκ Οκτωβρίου 8, 2012 στις 15:51

   Για το αιμα στα κοπρανα, το οποιο δηλωνει μια ασθενεια (κοκκιδιωση νομιζω την λενε) και εγω αναγκαστικά έδωσα στις κοτούλες μου, φάρμακο διαλυμένο στο νερό. Κατά το διάστημα της θεραπείας, ξεχνάτε τα αυγά ;) Νομίζω ότι είναι συχνή ασθένεια σε κότες/κοτοπουλάκια από ορνιθοτροφείο.

   Πολύ θα ήθελα να μαθω όμως, αν υπάρχει κάποιος φυσικός τρόπος αντιμετώπισης αυτής και άλλων ασθενειών.

   Το κόψιμο των φτερών νομίζω ότι το κάνουν για να μην πηδάνε ψηλά και περνάνε την περίφραξη. Οι δικές μου, παρόλο που έχω σηκώσει το πλέγμα περί τα 2μ καταφέρνουν μερικές και το περνάνε, ανεβαίνοντας πρώτα στο κοτέτσι και μετά από εκεί πηδάνε προς τα έξω… χαχαχα… προσωπικά δεν με πειράζει, αλλά αν συντρέχει λόγος πχ σκυλιά, μπορείτε να το κάνετε. Διαφορετικά βάζετε πλέγμα και από πάνω ;)

 26. θανος Οκτωβρίου 10, 2012 στις 21:25

  σημερα μπαινοντας στο κοτεστι βρηκα πολλη σκονη να αιωρειται μηπως ειναι απο την σκονη ασβεστη που εβαλα για απολυμανση, στο δαπεδο εχω βαλει αχυρο και ροκανιδια ξερεται αν αυτη η σκονη κανει κακο στις κοτες η καποιον αλλο τροπο απολυμανσης, ευχαριστω.

 27. Ανώνυμος Νοεμβρίου 3, 2012 στις 19:16

  οταν ημουν παιδι (πριν 50 χρονια) θυμαμε η γιαγια μου εριχνε στην ποτιστρα γαλαζοπετρα και μηλιο δεν ξερω ομως γιατι. αυτο το εβλεπα παντου στο χωριο .βασιλης

  • Φουγκ Νοεμβρίου 3, 2012 στις 19:41

   Φανταζομαι για αντιμικροβιακους λογους… καθως χρησιμοποιειτε για τον ιδιο λογο και στα φυτα… αλλα σε τι δοσολογια; καθως ειναι επικίνδυνη.

   Το μήλιο τι ειναι;

 28. Nikos Δεκεμβρίου 2, 2012 στις 21:16

  Geia sas ekana ena kotetsi pou tha me perasete gia trelo me to ti ilika to ekana loipon stin arxh to kotetsi mou itan to spiti tou skilou mou pou itan apo lamarina kai skepi elenit stin sinexia o skilos mou i8ele na drapeteusi kai traumatistike sobara alla me mia mikri epenbasi egine kala etsi gia na min to xanapa8i tin exoume demeni etsi to spiti tis emine adio kai epidi latrebw tis kotes ta kounelia tis galopoules κ.τ.λ eipa na to kanw kotetsi etsi apo tin eswteriki pleura ebala stin lamarina 5ari felizol meta tsimentosanida meta mpetokotak kai ena bapsimo me mia eidiki mpogia gia ygrasia kai telos asbestoma gia na einai zesto( ti gnomi exete?)

 29. Nikos Δεκεμβρίου 2, 2012 στις 21:29

  Έχω 6 κότες έναν τεμπέλη μεγάλο κόκορα και άλλων 1 μικρο σε ηλικία κόκορα επίσης 2 φραγκόκοτες την ανηξη θέλω να αγοράσω 10 κότες και θα ήθελα να πάρω και κοτόπουλα 1.5 μηνών θα μπορέσουν τα τα κοτόπουλα να συνβιόσουν με της μεγάλες κότες???

  • Φουγκ Δεκεμβρίου 3, 2012 στις 18:35

   Δεν θα τα βαλετε απο την αρχη ολα μαζι… πχ βαλτε ενα πλεγμα στην μεση του κοτετσιου και αφηστε τα μικρα πουλια απο την μια πλευρα, μεχρι να τα συνιθήσουν οι μεγαλες… επισης αν διαβασετε τα σχολια, ενας αναγνωστης προτεινει εναν αλλο τροπο με ραντισμα με ξυδι, διαβαστε και αυτο.

   Μολις τα κοτοπουλα εξοικοιωθουν μεταξυ τους, δεν υπαρχει κανενα προβλημα.

 30. syl Δεκεμβρίου 3, 2012 στις 21:55

  παιδιά καλησπέρα πολύ καλό το site σας μπράβο. Θέλω και εγώ να ρωτήσω κάτι. Εχουμε 20 κότες και έναν κοκκόρα μπορεί κάποιος να μου πει γτ η μία η κότα μου εχει βγει ο ποπος της προς τα έξω?? είναι κάποια ασθένεια??? πάντως ο πατέρας μου μου είπε ότι δυσκολευόταν αρκετά. τι είναι τελικά αυτό και τι μπορώ να κάνω???

 31. Nikos Bgd Δεκεμβρίου 4, 2012 στις 20:25

  γεια σας παιδιά ως τώρα τάιζα της κότες μου καλαμπόκι και σιτάρι τώρα σκευτομαι να τις ταΐζω και φύραμα βιολογικής καλλιέργειας τι λέτε είναι σωστή αυτή η διατροφή για της κότες?

 32. Ανώνυμος Δεκεμβρίου 10, 2012 στις 15:20

  Καλησπέρα παιδιά έχω ένα πρόβλημα η μια κότα μου είναι πολύ ζωηρή αλλά δεν ξέρω γιατί κουτσάνει την λιπαίναμε και θέλω να την βοηθεισω σας ευχαριστώ πολύ.

 33. Ανώνυμος Δεκεμβρίου 24, 2012 στις 10:02

  einai apisteuto simera mpika sto kotetsi kai briaka dio auga enw eixan stamatisei na kanoun propolou xarika poly alla distixws genaei mono i mia kota

 34. Ανώνυμος Δεκεμβρίου 26, 2012 στις 17:06

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΟΤΕΤΣΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΜΆΝΩ ΜΕ ΝΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ 8 ΠΟΝΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΡΙΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΗΓΗ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΖΩ ΣΚΟΥΠΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΟΥΠΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΟΣΩ ΤΑ ΒΑΚΤΙΡΙΑ ΤΟ ΑΣΒΕΤΟΝΟ ΣΙΧΝΑ ΑΛΛΑ ΨΑΧΝΩ ΕΝΑΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΟ ΞΙΔΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΑΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΑΙ ΘΑ ΕΙΜΟΥΝ ΕΥΓΝΩΜΟΝ.

  • Φουγκ Ιανουαρίου 4, 2013 στις 16:48

   Νομιζω οτι ο ασβεστης ειναι ενας φυσικος τροπος απολυμανσης. Γιατι ψαχνεται για κατι αλλο; Για το ξυδι ξερω γενικα οτι ειναι απολυμαντικο, αλλα για χρηση σε κοτετσι δεν το εχω ακουσει. Ενας αλλος τροπος απολυμανσης ειναι να καψετε το κοτετσι, εφοσον ειναι φτιαγμενο με τσιμεντολιθα. Ο ασβεστης και το καψιμο ειναι οι πιο παλιοι τροποι απολυμανσης. Ελπιζω να βοηθησα.

 35. Ανώνυμος Ιανουαρίου 1, 2013 στις 22:09

  Φουγκ σου είχα πει ότι είχα πει ότι η μια κότα μου ξεκίνησε να γεννάει μες τον χειμώνα στης 24 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:02 σήμερα έπιασα τρις κότες να γεννάνε μέσα στο καφάσι και τώρα μαζεύω τρία αυγά την ημέρα είμαι πολύ ικανοποιημένος με την παραγωγή τους και να φανταστείς έχω μόνο 6 κότες

 36. Ανώνυμος Ιανουαρίου 4, 2013 στις 15:14

  Kalispera,simera mpika sto kotetsi kai eida polla emata stin arxi nomiza oti kati 8a epni3e tis kotes alla eida oti to ena daxtilo tis mias kotas trabmatistike sobara me apotelesma na xasi ti nixi tis kai na emoragi eutixos tin prolaba kai den exase poloi ema kai stamatisa tin emoragia alla merikes fores kata tin diarkia tis imeras 3ana emoragi kai exei kati san fleba e3w apo to daxtilo nomizo einai to neuriko sistima tis kai den trexei poli kathetai me tis alles kotes auto egine sto kotetsosirma tis kloubas kounelion giati pidane sixna pano sto kloubi me apotelesma ta daxtila na pianonte kai na traumatizonte auto to dior8osa me to kloubi alla me tin kota ti na kanw tin lipame apisteuta bebea ti tis bazo ena sprei gia ti pliges ala den 3erw exei ti fleba e3w ua xriasti epembasi ? sas euxaristo poli.

  • Φουγκ Ιανουαρίου 4, 2013 στις 16:45

   Προσωπικα δεν εχω τις γνωσεις να σας απαντησω… Καλυτερα να απευθυνθείτε σε καποιον κτηνιατρο. Ευχομαι η κοτουλα σας να αναρρώσει και να ειναι μια χαρα.. :)

 37. Nikos Ιανουαρίου 4, 2013 στις 15:23

  http://www.youtube.com/watch?v=-lpRWTp-8aw
  auto einai to kotetsi mou
  kai i kotes mou me ta 2 kounelia

 38. Ανώνυμος Ιανουαρίου 12, 2013 στις 23:37

  καλησπερα!αν ξερει καποιος θελω να μου πει πως μπορω να καταπολεμησω το συμπτωμα που εχουν οι κοτες μου(εχουν ενα βρασιμο και συχνα κανουν λες και φτερνιζονται).αν καποιος ξερει καποιν φυσικο τροπο παρακαλω s.o.s

  • Φουγκ Ιανουαρίου 13, 2013 στις 12:46

   Για φυσικο τροπο, προσωπικα δεν ξερω… Απευθυνθειτε αμεσα σε καποιο καταστημα που εχει κτηνο/πτηνοτροφικα ειδη, καθως το προβλημα ειναι αρκετα σοβαρο και θα χρειαστει να δωσετε φαρμακο. Μολις τους πειτε τα συμπτωματα θα καταλαβουν αμεσως, καθως ειναι συνηθισμενη ασθενεια και θα σας που τι πρεπει να κανετε ακριβως. Εφοσον τους δωσετε φαρμακο, για καποιες μερες δεν θα πρεπει να καταναλωνετε τα αυγα που περνετε απο τις κοτες.

   Αν καποιος αλλος φιλος ξερει να μας πει καποιον φυσικο τροπο, πολυ ευχαριστως.

 39. dhmhtrhs Ιανουαρίου 14, 2013 στις 00:48

  απλη λογικη παιδια με την ασχολια και την παρατηρητικοτητα ολα λυνονται..με νανακια ασχολειται κανεις;;

 40. dhmhtrhs Ιανουαρίου 14, 2013 στις 21:40

  τα νανακια ειναι ανθεκτικα σε ακραιες χαμηλες θερμοκρασιες και η απολυτη κλωσσομηχανη μεχρι και 5-6 φορες τον χρονο κλωσσανε καποια!!!! και δεν εχουν προβλημμα με την εποχη!!!

 41. Alekos Ιανουαρίου 20, 2013 στις 15:22

  Γειά σας.είχα βάλει 10 γαλοπούλες μαζί με ένα ζευγάρι χήνες..σε κάποια στιγμή διαπιστώνω ότι οι κάποια γαλοπούλα είχε αίματα στον πισινό της .Υπέθεσα ότι είχε κάποια αρρώστια,έκανα μία αγωγή με ένα φάρμακο ,αλλά η γαλοπούλα μας άφησε χρόνους.μετά από λίγο καιρό διαπιστώνω και δεύτερη περίπτωση.πάει και η άλλη γαλοπούλα.την τρίτη φορά κατόπιν παρατήρησης όλη την ημέρα διαπιστώνω ότι οι χήνες έτρωγαν τον πισινό.Βάζω τις χήνες με 10 κότες ,έκαναν πάλι το ίδιο.Μου τρώνε μία κότα.Σφάζω τις χήνες,βρίσκω κότα πάλι στον πισινό φαγωμένη και νεκρή.Σήμερα πάλι το ίδιο.Και οι υπόλοιπες η μία τσιμπάει την άλλη..ή έμαθαν από τις χήνες ή πρόκειται για κότες φονιάδες.Εκτός από το μαχαίρι υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου;.Υπ’όψιν ταΐζονται κανονικά και με το παραπάνω.Ευχαριστώ.ΑΛΛΆ ΣΎΝΤΟΜΑ ΠΑΙΔΙΆ ΕΑΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΤΡΕΛΑΘΕΙ,εκτος ότι δεν θα μου μείνει καμία.

  • Φουγκ Ιανουαρίου 20, 2013 στις 18:58

   Επειδη προσωπικα δεν ηξερα να σου απαντησω, εθεσα το ερωτημα σε πιο εμπειρους… ;) Εδω θα βρεις την ερωτηση με αρκετες απαντησεις https://www.facebook.com/groups/mikrifarma/10151625904232802

   Συνοπτικα απο οτι καταλαβα και εγω απο τις απαντησεις… 1) Πας σε ενα μαγαζι και αγοραζεις σπρευ, με το οποιο ψεκαζεις απο πισω και λογω της μυρωδιας, σταματανε. 2) Πιθανον τα πτηνα να ειναι σε περιορισμενο χωρο, οποτε θα χρειαστει να τα αραιωσεις 3) Βαλε ξεχωριστα κοτες, γαλοπουλες, χηνες 4) Υπαρχει περιπτωση να υπαρχει ελλειψη βιταμινων ή δεν διατρεφονται σωστα. Δεν ειναι θεμα ποσοτητας, αλλα ποιοτητας και ποικιλιας.

   Ελπιζω να βοηθησα. Παρακολουθησε τον συνδεσμο που σου εδωσα στο facebook και θα βρεις και αλλες απαντησεις.

 42. dhmhtrhs Ιανουαρίου 20, 2013 στις 21:17

  τα νανακια και οι νανοκοτες πραγματι ειναι κλωσσομηχανες για ολες τις εποχες και απο τα ανθεκτικοτερα πτηνα παρτε νανοκοτες και νανακια η διασταυρωστε κοτες με ναννοκοκορια για αλλη ρατσα

  • Φουγκ Ιανουαρίου 21, 2013 στις 13:12

   Οι νανοκοτες χρειαζονται κ νανοκοκκορα; Ο νανοκοκκορας θα τα παει καλα με κανονικο κοκκορα η θα πρεπει να πεσει σφαξιμο;

   • dhmhtrhs Ιανουαρίου 21, 2013 στις 13:27

    1 οι νανοκοτες δεν χρειαζονται απαραιτητα νανοκοκορα και ο κοκορας ο κοινος αν μπορει να τις βατεψη (αν εχει το αναλογο μεγεθος) δεν υπαρχη προβλημμα.

    2 αν ειναι μαζι τα δυο κοκκορια θα γινονται σιγουρα μαχες ενας θα επικρατει απο τους δυο ως επιβητορας

    3 αν θελεις να βγαζης πουλακια να προτιμησεις τον νανοκοκορα.και κανε σουπα τον αλλο

 43. Αλέκος Αναγνωστόπουλος Ιανουαρίου 21, 2013 στις 22:38

  Φιλαράκια ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που κάνατε να με ενημερώσετε.

 44. Micky Mouse Ιανουαρίου 24, 2013 στις 01:37

  Ρε παίδες μια ερώτηση.
  Έχω 2 κότες εδώ από τον Σεπτέμβρη. Αυτην την εβδομάδα έχω παρατηρήσει ότι ότι ξύνονται πιο πολύ από άλλες φορές ίσως και πιο έντονα. Δεν έννοω το κλασσικό ξύσιμο για κανα τέταρτο την μέρα αφού έχουν κυλιστεί στο χώμα. Εννοώ όλη την ημέρα που και που για κανα λεπτό. Δεν έχει αλλάξει κατι ούτε στο κοτέτσι ούτε στο φαϊ.
  Να σημειώσω ότι μέσα στο κοτέτσι έχω ένα καφάσι ξύλινο για να κάθονται το οποίο όμως έχει αρχίσει να γίνεται σαν πριονίδι. Λέτε να είναι τίποτα ψείρες, τσιμπούρια κτλ ?

  Αν το πετάξω το καφάσι μετά από καιρό θα φύγουν και τα πιθανά παράσιτα ή θέλει και και κάτι άλλο ?

  Ευχαριστώ.

  • Φουγκ Ιανουαρίου 24, 2013 στις 18:50

   Αν οντως ειναι παρασιτα, θα χρειαστει να κανετε καλο καθάρισμα και απολυμανση του κοτετσιου, με ειδικα παρασιτοκτονα ή ασβεστωμα. Επισης θα πρεπει να ριξετε και στις κοτες καποια σκονη, που διωχνει τα παρασιτα. Αν απευθυνθειτε σε ενα καταστημα που πουλα αναλογα ειδη, θα σας πουν ακριβως.

   • Micky Mouse Ιανουαρίου 28, 2013 στις 23:51

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

    Για κάποιο λόγο έχει μειωθεί το φαινόμενο σχεδόν έχουν σταματήσει. Δεν ξέρω γιατί. Έχει βρέξει πολλές μέρες και κάνουν μπάνιο…?
    Αν ξαναγίνει θα κάνω ασβέστωμα, μου ακούγεται πιο υγιεινό.

 45. ΜΑΙΡΗ Ιανουαρίου 31, 2013 στις 15:30

  Καλημέρα σε όλους σας
  έχω 12 κότες και 1 κόκκορα σε ξύλινο κοτέτσι που το καθαρίζουμε τακτικά. έξω στην κλειστή αυλήτους έχουμε βάλει ποταμίσια άμμο και γίνεται της τρελλής από το σκόψιμο.έχει μεγάλη πλάκα να τις βλέπεις. Αρκετά αυγά παίρνουμε αλλά τελευταία η μία μαύρη μεγάλη κρεατόκοτα έχει ξεπουπουλιαστεί σχεδόν εντελώς. όλες οι άλλες μιά χαρά. Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει. Πάει το μυαλό σας πουθενά? ευχαριστώ .ΜΑΙΡΗ

  • Φουγκ Φεβρουαρίου 1, 2013 στις 22:09

   Εθεσα το αρωτημα σου στην “Μικρη Φαρμα” https://www.facebook.com/groups/mikrifarma και πηρα τις εξεις απαντησεις:

   an einai pano apo 1 xronon mporei apla na ta allaksei….emena prin ligo kairo mia den eixe katholou poupoula kai tora einai fountoti…

   εαν ειναι ξεπουπουλιασμενη στην πλατη αυτο σημαινει οτι της εχει μανια ο κοκορας η οι κοκορες και πανε συνεχως σ αυτην

   Εγω να πω, οτι εφοσον η κοτα συμπεριφερεται κανονικα, δεν ειναι απομονομενη ή να ειναι νωθρη, πιθανοτατα συντρεχει ενας απο τους παραπανω λογους.

 46. κικιρικου Φεβρουαρίου 1, 2013 στις 23:05

  καλησπερα ,μηπως ξερεται ποια ειναι αναλογια σε καλαμποκι, σιταρι βρωμι και πιτουρο και αν θα πρεπει να ταιζουμε τις κοτες με φυραμα αυγοπαραγωγης,ευχαριστω.

 47. κικιρικου Φεβρουαρίου 3, 2013 στις 22:15

  ευχαριστω πολυ dhmhtrhs o Φουγκ ειναι μονο για να μας παραπεμπει στο facebook………..

 48. Jim Melemenis Μαΐου 6, 2013 στις 21:33

  Εχω 2 κοτες και 1 κοκορα η 1 μεγαλη και η 2 πιο μικρη . Θα ηθελα να σας ρωτησω τα εξης :
  1. Η μια κοτα αρχισε πριν 4 μερες να γενναει. Εκανε ενα αυγο την ημερα μεχρι που σημερα δεν εκανε. Η ερωτησεις ειναι α] το κοτετσι τους ειναι μεσα στον κουνελονα μου και μπαινουν εκει μονο για υπνο και λιγο φαγητο.τουςεκει τους ειχα μια φωλια μεσα στο κοτετσι και μια εξω στον χωρο βοσκης.Τα πρωτα δυο αυγα τα εκανε σε δικια της φωλια στο χωμα και μετα ξαναεφτιαξε αλλη για το αλλο ενα αυγο. Γιατι δεν το γενναει μεσα στη δικια μου φωλια???????????
  2. Πειτε μου την γνωμη σας : θελω να ασχοληθω με πιο πολλες κοτες. Αξιζει?????????
  Ευχαριστω πολυ!!!!!!
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  • Φουγκ Μαΐου 7, 2013 στις 12:54

   Καταρχας να ξερεις οτι οι κοτες δεν γεννανε καθημερινα. Χρειαζονται περιπου 14 ωρες την ημερα, για να παραγουν αυγα. Αυτο σημαινει οτι το χειμωνα, κανουν πιο αραια αυγα, ενω το καλοκαιρι πιο συχνα. Ετσι μπορει μια ημερα να μην παρεις αυγα. :)

   Αυτο για το που γεννανε… να ξερεις οτι οι κοτες γεννανε εκει που θελουν και οχι εκει που θες εσυ… χαχαχαχ… αν για καποιο λογο της αρεσει να γενναει εκει που θελει, εκει θα τα κανει. Αυτο που μπορεις να κανεις, ειναι να τις “εκπαιδευσεις” σιγα-σιγα, ωστε να γεννανε εκει που θες. Καταρχας φτιαχνεις μια “φωλια” (οπως θες πχ με καφασια, με αχυρα, σε δοχεια, οτι αλλο σκεφτεις) και αφηνε μεσα αρχικα, μεχρι να συνηθυσουν ενα αυγο. Σημαδεψε το αυγο ωστε να ξερεις πιο ειναι και να αφηνεις το ιδιο παντα, ωστε να μην παρεις χαλασμενο αυγο. Για 2-3 εβδομαδες, κλεισε τις κοτες στο χωρο τους, ωστε να μαθουν να πηγαινουν στο σημειο που εφτιαξες, να γεννουν. Αν τις αφηνεις απο την αρχη ελευθερες, θα γεννανε οπου θελουν. Μετα τις 2-3 εβδομαδες, αφου βλεπεις οτι κανουν συνεχεια στο ιδιο σημειο τα αυγα, μπορεις να τις κρατας κλειστες το πρωι και να τις ανοιγεις το απογευμα, για καμμια εβδομαδα ακομα και μετα αφηνε τις ελευθερες. Θα δεις οτι θα μαθουν που να τα κανουν και δεν θα ψαχνεις, οπου να ‘ναι.

   Το αν συμφερουν οι κοτες ειναι θεμα του καθενος. Αν νομιζεις οτι μπορεις να αφιερωνεις λιγο χρονο καθημερινα (για καθαρισμα, ταισμα κτλ) και λιγα χρηματα για τροφες/φαρμακα, θα δεις οτι αξιζει. Το να ξερεις τι τρως, σημερα, ειναι σπουδαια υποθεση. Εκτος αυτου, αν γινει καμια στραβη, οπως στην Κυπρο για παραδειγμα, θα εχεις δικα σου αυγα. Προσπαθησε να ριχνεις αποφαγια και να τις αφηνεις να βοσκουν, ωστε να μειωσεις κατα πολυ τα εξοδα για τροφες. Αν εχεις λιγες κοτες, μονο με αποφαγια και βοσκη, μπορεις να τις συντηρεις.

   Καλη επιτυχια… ;)

 49. Jim Melemenis Μαΐου 7, 2013 στις 07:37

  Επισης οταν εννοω αξιζει δεν εννοω το οικονομικο αλλα εννοω : ποσο χρονο θελει γιατι εχω και το σχολειο μου και αν περα απο το οτι ξερεις τι κρεας τρως ποσο χωρο θελουνε και κλπ.
  Ευχαριστω πολυ!!!!

 50. Jim Melemenis Μαΐου 7, 2013 στις 15:01

  Ευχαριστω παρα πολυ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 51. ΝΙΚΟΣ Μαΐου 8, 2013 στις 13:57

  ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΤΑ ΜΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ . ΤΟ ΛΗΡΕΙ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕΛΑΝΙΑΣΜΕΝΟ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ? ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΗΝ ΣΦΑΞΩ!!!

  • Φουγκ Μαΐου 8, 2013 στις 17:16

   Προφανως ειναι αρρωστη… συμβουλευτειτε καποιον ειδικο. Το να σφαξετε και να καταναλωσετε αρρωστο κοτοπουλο ειναι επικίνδυνο!!!

 52. Σταύρος Μαΐου 16, 2013 στις 18:36

  Καλησπέρα,
  Εδώ και 7 ημέρες η νάνισα που έχω έβγαλε και τα τέσσερα αυγά που της είχα βάλει , 2 δικά της και 2 κοτίσια, σήμερα γυρίζοντας απο Αθήνα έλειπαν τα 2 τα πιο μικρά , υπολογίζω ότι τα έφαγε ή καρακάξα ή ο Θέμος (γάτος του σπιτιού). Σας γνωρίζω ότι μονο χαραμάδες υπήρχαν στο κοτέτσι και επίσης έλειπαν και τα αυγά απο την φωλιά τα σημερινά. Πούπουλα δεν βρήκα πουθενά. Επειδή είμαι καινούργιος στα γεννητούργια μήπως θα μπορούσε κάποιος να με ενημερώσει πως εξαφανίστηκαν τα 2 κοτοπουλάκια και μάλιστα τα πιο μικρά , μάλον τα νανάκια. Ευχαριστώ Σταύρος

  • Thanasis Ιουλίου 23, 2013 στις 19:48

   Αυτό το σενάριο δείχνει ότι τα έφαγαν αρουραίοι. Τα μεταφέρουν στις φωλιές τους και γι’ αυτό δεν βρίσκεις ίχνη.

 53. lakkasouliotis Μαΐου 18, 2013 στις 14:26

  Γεια και Χαρά!!!
  Έχω ένα κτήμα 4.5 στρέμματα περίπου με περίφραξη ύψους 1,30μ. Σκέφτομαι να βάλω μαζί με τις οκτώ κότες που έχω ένα ζευγάρι χήνες και ένα ζευγάρι φραγκόκοτες.(Σε ξεχωριστούς χώρους το καθένα) Γνωρίζει κάποιος να μου πει εάν φτερουγίζουν και περνάν την περίφραξη και με ποιον τρόπο το αντιμετωπίζουμε χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στα πουλιά???

 54. Παναγιώτης Μαΐου 21, 2013 στις 13:55

  Σας χαιρετώ.
  Είμαι και εγω νέος στο χόμπυ αυτο.
  Είμαι κάτοχος 7 κότων, ενός κόκορα και ενός γάλου.
  Εχω ακούσει οτι οι κότες κρεατοπαραγωγής, στους δύο με τρείς μήνες θα πρέπει να ΄΄σφαγούν΄΄ γιατι μετά δέν μπορούν να κινηθούν λόγω βάρους.
  Εχετε κάτι υπόψη σας εσείς οι πιό έμπειροι?
  Ευχαριστώ.

  • Φουγκ Μαΐου 22, 2013 στις 17:23

   Δεν νομιζω οτι ειναι μονο θεμα αν μπορουν να κινηθουν η οχι…θα ελεγα οτι μια κοτα που ειναι κρεατοπαραγωγης, αν φτασει το επιθυμητο βαρος, ποιος ο λογος να συνεχιζεις να την ταιζεις; Την σφαζεις και τελος.

   Απο τις κοτες αυγοπαραγωγης που ξερω, αν τις πολυταιζεις, τοτε λογω λιπους σταματανε να κανουν αυγα. Επισης η “παχυσαρκια” φερνει και αναλογες αρρωστιες, που καλο ειναι να τις αποφευγουμε.

 55. Παναγιώτης Μαΐου 23, 2013 στις 14:22

  Σας ευχαριστω.

 56. jim melemenis Μαΐου 29, 2013 στις 17:28

  Καλη σας ημερα. Θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση.
  Η μια απο τις κοτες μου εδω και 6 ημερες σταματησε να γενναει. Εμπαινε μεσα στη φωλια κανωντας οτι γενναει ενω η φωλια ειχε μεσα τα αυγα αλλων 2 κοτων. Τι εγινε?????????

 57. jim melemenis Μαΐου 29, 2013 στις 17:32

  Επισης ξερετε πως να κανω μια κοτα κλωσα?????

  • Φουγκ Μαΐου 29, 2013 στις 21:50

   Οι κοτες που αγοραζουμε απο πλανωδιους ειτε απο ορνιθοτροφεια και ειναι βγαλμενα απο κλωσσομηχανη, λενε οτι δεν γινονται κλωσσες και οτι εχουν χασει αυτο το ενστικτο. Θα πρεπει να εχετε κοτα/κλωσσα που να εχει μεγαλωσει φυσικα απο αλλη κοτα/κλωσσα. Για τον λογο αυτο, επειδη δεν εχω κλωσσα, δεν μπορω προσωπικα να σας δωσω απαντηση. Ισως καποιος αλλος αναγνωστης να μπορει να βοηθησει.

 58. jim melemenis Μαΐου 29, 2013 στις 17:33

  Ευχαριστω!!!!

 59. jim melemenis Ιουνίου 1, 2013 στις 14:41

  Καλημερα και παλι……Μια κοτα εχει σταματησει να γενναει εδω και 11 μερες. Ειχα φυλαξει 8 φρεσκα γονιμοποιημενα αυγα απο τις κοτες και σημερα που καθοταν μεσα στην αδεια φωλια της τα εδωσα. Τα επερνε με το ραμφος της και τα τοποθετουσε ηρεμα-ηρεμα απο κατω της. Ειχε ανοιξει δε και τις φτερουγες της και οταν καποια κοτα πήγαινε να μπει στην φωλια αυτη την τσιμπαγε . [ολα αυτα μεσα στον περιφραγμενο χωρο που ζουν ολες μαζι.]Το προβλημα ειναι οτι εκατσε μονο 15-20 λεπτα και μετα βγηκε και κακαριζε δυνατα. Εκτοτε δεν ξαναμπηκε στην φωλια. Τι να κανω????????? Ευχαριστω πολυ για τις παντα πολυτιμες συμβουλες σας!!!!!!!

 60. jim melemenis Ιουνίου 1, 2013 στις 14:42

  Α και καλο μας μηνα!!!!!!!!!!!

 61. jim melemenis Ιουνίου 2, 2013 στις 15:06

  Παλι τα ιδια και σημερα. Αφου απο εχθες την χωρισα απο τις αλλες κοτες , της εβαλα 12 φρεσκα γονιμοποιημενα αυγα και κατα τις 10 το πρωι καθισε για κανα μισαωρο και μετα βγηκε και μου θυμισε τις κλωσες της θειας μου στην χαλκιδικη. Ποιες ειναι τελικα οι διαθεσεις της και τι να κανω??????????

  • Φουγκ Ιουνίου 3, 2013 στις 16:26

   Δυστυχως επαναλαμβανω αυτο που σας εγραψα στο προηγουμενο σχολιο σας:

   Για τον λογο αυτο, επειδη δεν εχω κλωσσα, δεν μπορω προσωπικα να σας δωσω απαντηση. Ισως καποιος αλλος αναγνωστης να μπορει να βοηθησει.

   Μολις εχτες ειδα στην “Μικρη Φαρμα” καποιον, ο οποιος καταφερε και εβαλε κοτα ορνιθοτροφειου και κλωσσησε. Δυστυχως ειμαι απειρος στο θεμα και δεν μπορω να δωσω απαντηση.

 62. Δημητρης Ιουνίου 29, 2013 στις 01:10

  γεια σας παιδια !θελω να παρω κοτες !ειχα και παλια κοτες οποτε ξερω απο πραγματα !το μονο που δεν ξερω ειναι απο ασθενειες γιατι ποτε δεν μου ειχαν κολησει κατι τα κοτοπουλα εκτος απο μερικα ευκολα γιατρεψιμα πραγματα !σκφτομαι λοιπον να αρχισω με 30 κοτες και σταδιακα να τις κανω 100-150 !τι λετε να κανω για να τις προσταυεω απο τις ασθενειες ?

  • Φουγκ Ιουνίου 29, 2013 στις 11:44

   Στον συνδεσμο παρακατω, υπαρχει ενα προγραμμα εμβολιασμου. Εφοσον ξεκινησεις με λιγες κοτες, εφαρμοσε το και θα εισαι μια χαρα. Εννοειτε οτι ταιζεις τις κοτες κανονικα (δηλαδη με ποικιλια τροφιμων, αποφαγια, σταρι, καλαμποκι, βρωμη κτλ), ο χωρος κρατειτε καθαρος, σε λογικα πλαισια και που και που, ριχνε και καμια σκονη για ψειρες κτλ. Απο κει και περα, αν πας σε τοσο μεγαλο αριθμο, 150 οπως λες, καλο ειναι να συμβουλευτεις και καποιον κτηνιατρο ή που να εχει ορνιθοτροφειο.

   http://www.sheblogs.eu/2012/04/24/emboliako-programma-gia-kotopoulakia/

 63. Jim Melemenis Ιουλίου 1, 2013 στις 20:20

  Καλησπερα, το Πασχα πηρα κατι κοτοπουλακια .1 Κοκορι και 4 Κοτες…Πως θα ξερω αν ειναι κρεατοκοτες???????

 64. kleo Ιουλίου 4, 2013 στις 21:43

  μια κοτα μου πρηστηκε παρα πολυ το ποδι της και μαζεψε πυον..εκανα μια τομη με ενα ξυραφι στο σημειο που ηταν πιο πολυ πρησμενο βγηκε το πυον μαζι με αιμα αλλα η κοτα δεν σηκωνεται καθολου..γνωριζει καποιος κατι γι αυτο??

 65. KΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Αυγούστου 17, 2013 στις 02:36

  γεια σας θελω να φτιαξω ενα κοτετσι,,με 20 κοτουλες περιπου,,εκανα ερευνα αγορας για χτιστο με τσιμεντολιθους μου βγαινει που ακριβο γυρω στα 500 ευρω,,κια σκεφτομαι με λαμαρινες και πασαλους τι λετε???το μερος που τις εχω ειναι σε δασος,,εχει ζεστη και υγρασια το βραδυ….το πατωμα μου ειπανε να το κανω με τσιμεντο γιατι??ευχαριστω πολυ

  • Φουγκ Αυγούστου 17, 2013 στις 11:39

   Δυστυχως το κοστος κατασκευης, ειδικα σημερα ετσι οπως ειμαστε ολοι, ειναι μεγαλο. Και με λαμαρινες/τσιγγια μπορειτε να το φτιαξετε. Προσεξτε μονο να το τοποθετεισετε σε μερος που το χειμωνα να το βλεπει λιγο ο ηλιος για να ειναι ζεστο και το καλοκαιρι να εχει αρκετο ισκιο, γιατι τα τσιγκια “αναβουν” και η ζεστη ειναι υπερβολικη. Μια ιδεα, ειναι να φυτεψετε και καποια φυλλοβολα δενδριλια, ωστε το καλοκαιρι να προσφερουν ισκιο και το χειμωνα να αφηνουν τον ηλιο να περασει. ;)

   Το πατωμα συνηθιζεται να το κανουμε απο τσιμεντο για δυο λογους… α) για να καθαριζεται ευκολα με σκληρη σκουπα και να απολυμαίνεται β) για να μην μπορει να περασει καποιο ζωο (ποντικι, κουναβι, αλεπου) και φαει τις κοτες. Τελευταια εχω διαβασει και για μια αλλη λυση πιο φυσικη και παραδοσιακη. Σκαβεται περιπου 15 ποντους το πατωμα και ριχνεται πλεγμα/κοτετσοσυρμα στον πατο και περιμετρικα, ωστε να μην μπορει να σκαψει και να εισελθει αρπακτικο. γεμιζεται το μισο με χωμα και ριχνεται αχυρα. Οσο θα λερωνεται το πατωμα, εσεις απλα θα προσθετετε αχυρα. Μετα απο μερικους μηνες το αχυρο με το χωμα και τις κοτσιλιες θα εχουν γινει κομποστ και αφαιρειτε οσο θελετε. Μετα προσθετετε παλι χωμα και αχυρο. Λεγεται οτι ειναι πιο υγιεινο και δεν προκαλει αρρωστιες στις κοτες. Δυστυχως ομως δεν το εχω δοκιμασει και δεν μπορω να εκφερω αποψη. Αν δεν θελετε να κανετε πειραματισμους, προτιμηστε το τσιμεντο. ;)

 66. Bruno_Sarplaninac Σεπτεμβρίου 1, 2013 στις 14:16

  Καλησπερα τον ιουνιο αγορασα 25 κοτες απο εναν γνωστο γεννουσαν εκει,οταν τις εφερα στο δικο μου κοτετσι σταματησαν να γεννουν. Μηπως εχετε ιδεα γιατι δεν γεννουν; ΥΓ Τελικα επρεπε να παρω πουλακια…

  • Φουγκ Σεπτεμβρίου 1, 2013 στις 19:44

   Καλησπερα… τι ηλικια εχουν οι κοτες; μηπως ειναι μεγαλες; ειναι αυγοπαραγωγης ή για κρεας; Μηπως τις εχετε παραταισμενες; ειναι αρκετη οι λογοι που μπορουν να συντρεχουν. Γενικα το καλοκαιρι με τις πολλες ζεστες, σταματουν να γεννανε, αλλα οχι τελειως. Ελπιζω να βοηθησα.

 67. amnet55 Σεπτεμβρίου 21, 2013 στις 19:15

  Καλησπερα σας εχω 6 κοτες για αυγα εχουν ξεκινησει και γεννανε κανονικα αλλα θελω να ξερω εαν ειναι απαραιτητος ο κοκορας διοτι δεν επυθιμω να βαλω……σας ευχαριστω!!

 68. m.o.p.r. Σεπτεμβρίου 22, 2013 στις 14:02

  γεια σας και συγχαρητήρια για το site σας!!!! πολυ ενδιαφερον και γεματο χρήσιμες συμβουλες!…ειχαμε αγορασει περσι το καλοκαιρι 5 κοτες και 1 κοκορα. Οι κοτες δεν ηταν ακομα σε ηλικια να γεννησουν και γεννησαν περιπου 2 μηνες μετα…μεσα στον χειμωνα μου πεθαναν 2 κοτες (η 1η επειδη ηταν κρεατοκοτα και δν μπορουσε να σηκωσει το βαρος της και την 2η την βρηκαμε εντελως ξαφνικα νεκρη πισω απο την ποτρα του κοτετσιου ενα πρωινο που πηγαμε να τισ ανοιξουμε). Αποφασισαμε να παρουμε 3 καινουριες κοτες για να αναπληρωσουμε τις παλιες… αλλα θεσαμε ορο να σφαξουμε τον κοκορα…γιατι ανεβαινε πανω τους και τις ξεπουπουλιαζε!…αφου τον σφαξαμε και ενσωματωθηκαν οι 3 καινουργιες κοτες στο κοτετσι…παρατηρησα προχθες..οτι μια απο τισ παλιες μια απο τις καινουργιες και .περα απο τισ επιθεσεις που εκανε η συγκεκριμενη…εγινε τωρα και αυτο.εχει σταματησει σχεδον εντελως να γενναει αυγα και η φωνη της εχει αρχισει να βραχναινει…(ΚΟΚΟΡΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ!!!!)…Δεν θελω ομως να την σφαξουμε…και θα ηθελα την γνωμη σας για το τι να κανω…Δεν θελω να παρω αλλον κοκορα…γιατι θα μου ξεπουπουλιασει τισ καινουριες…μηπως θα ειχε αποτελεσμα να παρω ενα νανακι αρσενικο…ωστε να νιωθουν την παρουσια του αρσενικου απο την μια…αλλα χωρις να κινδυνευουν απο το ξεπουπουλιασμα???…ολες οι αποψεις δεκτες..ευχαριστω εκ των προτερων!

  • Φουγκ Σεπτεμβρίου 22, 2013 στις 17:20

   H “βραχνιασμενη” κοτα ειναι σιγουρο οτι δεν εχει καποια αρρωστια;

   Οι κοτες ειναι κοινωνικα οντα και σιγουρα η παρουσια ενος κοκορα εχει καποια “ψυχολογικα” ωφελει για αυτες. Δεν εχω ακουσει ομως, να σταματαν να γεννανε για αυτο. Μπορειτε να δοκιμασετε και με το νανο κοκορα, οπως λετε, δεν χανεται σε τιποτα.

 69. m.o.p.r. Σεπτεμβρίου 22, 2013 στις 20:00

  οχι…δν ειναι θεμα αρρωστιας…απο οσο γνωριζω τουλαχιστον ειναι πολυ ευθυμη…τρωει αρκετα…και τρεχει ολη μερα…φαινεται υγιης…απ’οτι φαινεται τουλαχιστον…ευχαριστω πολυ…μηπως γνωριζετε…σε τι τιμη κυμαινεται ενας κοκορας νανος? οχι πολυ ακριβως…δν θελω να ειναι κατι σαν “συλλεκτικος”…απλα τον θελω μαζι με τις κοτες!

 70. m.o.p.r. Σεπτεμβρίου 22, 2013 στις 21:12

  αυτο που δν καταλαβατε…ισως γιατι εγω δν το εξεφρασα σωστα…ειναι οτι η κοτα αυτη εχει αναλαβει “χρεη κοκορα” στο κοτετσι…και “ζευγαρωνει ” με τισ αλλες…και για αυτο ηθελα να ξερω αν θα επελθει και παλι η ισσοροπια….αν μπει ενα αρσενικο στο κοτετσι….ευχαριστω!!!

  • Φουγκ Σεπτεμβρίου 23, 2013 στις 14:51

   Χαχαχα… :) πρωτη φορα ακουω κατι τετοιο. Συνηθως, οταν δεν υπαρχει κοκορας, οι κοτες απλως στην παρουσια του ιδιοκτητη καθονται κατω… Δεν ηξερα οτι μπορει να συμβει κατι τετοιο. Οποτε και δεν μπορω να δωσω και απαντηση. Πιθανον παντως να επελθει στο φυσιολογικο με την παρουσια ενος κοκκορα… αν και οπως ειπα, δεν το γνωριζω.

 71. ΠΡΙΝΑΡΗΣ ΓΩΡΓΟΣ Σεπτεμβρίου 23, 2013 στις 17:51

  ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΚΟΤΕΤΣΙ ΝΑ ΠΑΡΟ ΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΕΙΚΑ ΕΝΑ ΑΥΓΟ ΠΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΑΥΓΟ ΓΙΑΤΗ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΚΑΤΗ ΤΟ ΠΗΡΑΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΕΝΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΒΕΒΕΟΘΗΚΑ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΝΗ ΤΑ ΑΥΓΑ

 72. Χρήστος Σεπτεμβρίου 24, 2013 στις 07:57

  Καλημέρα και συγχαρητήρια για το site. Πέρυσι είχα αγοράσει 15 κότες και ως φέτος μία χαρά, θέλησα να τις ανανεώσω κ αγόρασα αλλά 15 κοτοπουλάκια10 ημερών και τα έχω χώρια εδώ και ένα μήνα ( στον ίδιο χώρο χωρισμένα με πλέγμα ) .Θα ήθελα να ξέρω πότε θα πρέπει να τα ενώσω με το υπόλοιπο κοτέτσι

 73. marina typaldoy Δεκεμβρίου 8, 2013 στις 17:28

  ποσο καιρο πρεπει να αφησω την κοτα μαζι με τα μικρατης

  κ χωριστα απο τις αλλες κοτες?

 74. Φάνης Δεκεμβρίου 23, 2013 στις 22:55

  Καλησπέρα. Μήπως ξέρει κάποιος πόση, περίπου, επιπλέον τροφή (π.χ καλαμπόκι,σιτάρι,κριθάρι κτλ.) χρειάζεται μια ενήλικη κότα αυγοπαραγωγής η οποία έχει ελεύθερη πρόσβαση για βόσκηση όλη την ημέρα?? Δηλαδή εσείς που έχετε κότες ελευθέρας βοσκής πόσο τροφή τους ρίχνετε και ανά πόσες κότες?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Φουγκ Δεκεμβρίου 24, 2013 στις 17:19

   Αν ειναι ελευθερας βοσκης και εχουν αυφθονει τροφη, μπορεις να μην ριξεις καθολου επιπλεον τροφη. Αν ταυτοχρονα τους ριχνεις και αποφαγια, τοτε ειναι κομπλε! :) Μπορεις μονο να τους ριχνεις λιγο καλαμποκι, για να παιρνει χρωμα ο κροκος, που λενε και να φαινεται πιο “χωριατικο” το αυγο. Προσωπικα εχω περιπου 8 κοτες (με κοκκορα) και τους ριχνω μονο αποφαγια και περιπου 100-150 γραμ, καλαμποκι/σταρι/βρωμη αναμικτο.

   Καθενας εχει το δικο του “συστημα” διατροφης και θα ακουσεις πολλες διαφορετικες αποψεις. Δεν σημαινει οτι ειναι λαθος. Το πιο συνηθες λαθος, ειναι να τις παραταιζουμε και να γινονται “μπογαλακια”, οπου εκει μετα αρχιζουν τα προβληματα. :)

  • dhmhtrhs Ιανουαρίου 11, 2014 στις 00:14

   φανη το μισο της διατροφης προσφερουμε στις ελευθερας βοσκης κοτες αν ειναι για παχυνση παιρνουν τα παντα με την βοσκη ακομη και ζωικες πρωτεινες ολιγοστες παντα αρα πιτουρο και σογια συμπληρωμα.για να βαλουν κρεας

   αν ειναι αυγοπαραγωγης μιγμα σωστο η φυραμα αυγοπαραγωγης το ημισυ ως συμπληρωμμα. περαν της βοσκης

 75. Άννα Δεκεμβρίου 29, 2013 στις 15:43

  Καλησπερα σε όλους και συγχαρητήρια για την δουλεια που κάνετε! Διαβασα πολλά χρήσιμα πράγματα! Ηθελα να κάνω κι εγω με την σειρά μου μια ερώτηση! Λογω ασθενειας ειχα καποιες μερες να παω στο κτημα μου και με ενημερωσε ο πατερας μου οτι μια κοτουλα ειχε πρησμενο το ποδι της ( χαμηλα ας πουμε στην “παλαμη” της ας πουμε και οτι εβγαζε λιγο αιμα ) ετσι οπως μου το περιεγραψε σκεφτηκα οτι καπου μπορει να χτυπησε. Χτες όμως που καταφερα να παω το ποδαράκι της ειναι ακομα πρησμενο. Εχει κάποιος παρόμοια εμπειρια σε κάτι τετοιο ετσι ωστε να μου πει τι μπορώ να κανω με αυτο? Η κότα ειναι ζωηρότατη, τρωει κανονικά και δεν καταφερα να την πιάσω για να το δω απο κοντα! Ευχαριστω πολύ! Τα θερμα μου συγχαρητήρια και πάλι. Αννα

  • Φουγκ Ιανουαρίου 5, 2014 στις 13:57

   Αργησα να σου απαντησω… ελπιζω η κοτουλα να ειναι καλυτερα… απο την συμπεριφορα της, θα ελεγα οτι δεν ειναι κατι το σοβαρο και μαλλον προκειτε για τραυματισμο. Συνηθως οταν δεν ειναι καλα, ειναι “πεσμενες” και ψοφανε σχεδον αμεσως. Τελικα τι εγινε;

 76. ΘΑΝΑΣΗΣ Ιανουαρίου 2, 2014 στις 11:59

  καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους.
  έχω και εγώ καμιά δεκαριά κοτοτουλες και θα ήθελα να μάθω αν χρειάζεται να τους ρίξω σε κάποιο μέρος του κοτετσιού αλάτι και μαρμαρόσκονη!
  Ευχαριστώ!

 77. Άννα Ιανουαρίου 9, 2014 στις 21:39

  Καλησπερα! Χρονια πολλα και καλη χρονια! Να χουμε ολοι την υγεια μας! Πηγα στον κτηνιατρο και μου εδωσε μια ενεση ( εχω ξεχασει το ονομα της αυτη την στιγμη, θα το κοιταω αυριο και θα σου πω ακριβως τι ειναι ) Την εκανα το Σαββατο την απομονωσα και ηδη εχει κατσει το πρηξιμο, εκει που ειχε μια πληγουλα εχει κλεισει και εχει αρχισει να σκουραινει εκεινο το σημειο. Απο ορεξη ειναι μια χαρα δεν την εχει χασει ουτε λεπτο. ΕΠειδη ομως πηρα 7 νεες κοτουλες δεν ηθελα να το ρισκαρω σε περιπτωση που ηταν κατι πιο σοβαρο!

  • dhmhtrhs Ιανουαρίου 11, 2014 στις 00:19

   δεν μπορω να καταλαβω το συμπτωμμα στο ποδι αλλα η απομόνωση σωστη :παντα σε καραντινα σε αυτες τις περιπτωσεις και αναρρωτηριο μακρυα απο το κοτετσι μας..

  • Φουγκ Ιανουαρίου 12, 2014 στις 10:20

   Απο αυτα που μας ειπες, τελικα φαινεται να ηταν καποιο χτυπημα το οποιο μπορει να μολυνθηκε.

   Καλα εκανες και την απομονοσες, γιατι ποτε δεν ξερεις και δεν μπορεις να εισαι σιγουρος. Ειδικα οι κοτες ειναι σχετικα ευαισθητες και εν ριπη οφθαλμου, μπορεις να τις χασεις ολες. Αν μπορεσεις, πες μας τελικα αν ολα πηγαν καλα και αν οντως ηταν αυτο το θεμα.

 78. dhmhtrhs Ιανουαρίου 10, 2014 στις 23:59

  ΑΣΧΟΛΟΥΜΕ χρόνια με πολλά ζώα. ΝΑΝΑΚΙΑ έχω 2 διαφορετικές ράτσες και κότες τις νανοκοτες ρουμανιας που η κότα υπερβαίνη τα 3 κιλά και τα 4 ο κόκορας έχουν και αυτές σκούφο γεννάνε όλο τον χρόνο και κλωσσανε επίσης .θεωρώ είναι θέμα ράτσας η όποια απόδοση τους.
  άποψη μου για την απόδοση τους και την καλή τους υγεία είναι 4 πραγμματα
  1)αγαπάμε τα ζώα μας
  2)ΣΩΣΤΉ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  3)ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
  4)ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  *****ΠΑΡΑΤΗΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥς ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ περισσοτερες

 79. dhmhtrhs Ιανουαρίου 11, 2014 στις 00:06

  ΘΑΝΑΣΗ 4 τις% στο μιγμα σου μαρμαροσκονη σε κοτοπουλα για παχυνση και 8 % για κοτες αυγοπαραγωγης και 1% αλατι για ολα.στο μιγμα ελεγεις την διατροφη ξεχωριστα οχι..

 80. dhmhtrhs Ιανουαρίου 11, 2014 στις 00:16

  φανη το μισο της διατροφης προσφερουμε στις ελευθερας βοσκης κοτες αν ειναι για παχυνση παιρνουν τα παντα με την βοσκη ακομη και ζωικες πρωτεινες ολιγοστες παντα αρα πιτουρο και σογια συμπληρωμα.για να βαλουν κρεας
  αν ειναι αυγοπαραγωγης μιγμα σωστο για αυγοπαραωγη η φυραμα αυγοπαραγωγης το ημισυ ως συμπληρωμμα. περαν της βοσκης

 81. Ψαλλιδακη Αννα Φεβρουαρίου 2, 2014 στις 16:01

  Eχω 8 κοτουλες οι οποιες ξεκινησαν να μου κανουν αυγουλακια !!! Εχω ακουσει οτι δεν πρεπει να τρως το αυγο της κοτα την ιδια μερα που το γενναει!!! Ισχυει ..;;;; και αν,ΝΑι γιατι;;;

  • Φουγκ Φεβρουαρίου 2, 2014 στις 23:06

   Ισχυει… χωρις να ειμαι 100% σιγουρος, πρεπει να εχει σχεση με τα διαφορα μικροβια/βακτηρια κτλ που βρισκονται στο αυτο, αφου αυτο εξερθει απο την κοτα. Αφηνωντας το μια μερα, τα περισσοτερα σκοτωνονται. Η κατι τετοιο τελως παντων.

   Αν καποιος γνωριζει κατι παραπανω, ας βοηθησει :)

 82. Giorgos Φεβρουαρίου 16, 2014 στις 18:12

  Γεια σας, θα ηθελα να πω πρωτα απ’ολα συγχαρητιρια για ολη την προσπαθεια και ακομα δεν εχω ψαξει ολο το Site. Oσες πληροφοριες βρηκα εδω μαζεμενες για το θεμα ΚΟΤΑ δεν βρηκα πουθενα αλλου!
  Ειμαι καινουργιος στο θεμα ψαχνω αρκετο καιρο για το πως μπορω περαν του να εχω φρεσκα αβγα για την οικογενεια, να βγαζω και καποια εξτρα χρηματα. Ζω σε ενα νησι που ποτε δεν χιονιζει.. και δεν πεφτει η θερμοκρασια κατο απο 3-5 βαθμους εχει ομως αρκετη υγρασια!Για να μη μακρηγορω…τελικα μαλλον κατεληξα σε αυτον εδω τον τυπο κοτετσιου http://www.youtube.com/watch?v=1evfyq1th6g και ας το πουμε εκτροφης. Βεβεα ο κυριος στο συγκεκριμενο βιντεο τα εχει προσπαρμοσει στα μετρα του πχ. ξυλινη κατασκευη ενω εγω οπως το εχω σκεφτει θα την κανω μεταλικη με 1.5 μετρο υψος και βαζοντας τις κοτες να κοιμουντε σε υψος και οχι στο πατωμα,κανοντας στην ουσια ενα ειδος κινητου κοτετσιου.
  Εχω 4 στρεμματα που ειναι ανεκμεταλευτα αρκετα χρονια και ηρθε λοιπον η ωρα να τα εκμεταλευτω.Σκοπος ολου αυτο του εγχειριματος ειναι να ξεκινησω με 30 κοτες αβγοπαραγωγης της οποιες θα προμηθευτω απο εκτροφειο για να ειμαι σιγουρος για το τι κοτες εχω.
  Τα αβγα λοιπον που θα βγουν απο τις 30 κοτες θα τις βαλω σε μια κλωσσομηχανη και σιγα σιγα να αυξησω τον αριθμο τους.Με αυτον τον τροπο λοιπον σε βαθος χρονου ο στοχος μου ειναι να εχω εναν αριθμο κοτοπουλων για να εχω ενα μεσο ορο 500 αβγα την ημερα προς πωληση.
  Παρακαλω δεν εχω καποια συγκεκριμενη απορια…εχω παρα μα παρα πολλες της οποιες βεβεα δεν μπορω να αναπτυξω εδω.
  Αν εχετε την καλοσυνη να μου πειτε 5 πραγματα για το πως σας φαινετε ο τροπος και ο στοχος μου και το τι θα πρεπει να προσεξω εσεις που εχετε την εμπειρεια και τις γνωσεις για το ξεκινημα μου .
  Σας ευχαριστω ολους εκ τον προτερον . :-)

  • Φουγκ Φεβρουαρίου 17, 2014 στις 17:01

   Φιλε μου δεν εχω τετοια εμπειρια, για μεγαλη εκτροφη, ισως καποιος επαγγελματιας μπορει να σε βοηθησει περισσοτερο. Βλεπωντας το βιντεο, καταλαβαινω οτι θες να κανεις κατι διαφορετικο, πιο φυσικο και οικολογικο. Το μονο που θα σου πω, ειναι να μην ενδωσεις στην απληστια, για περισσοτερο κερδος, μεγαλητερη παραγωγη κτλ κτλ κτλ, εις βαρος της ποιοτητας που θες να προσφερεις. Επισης αν μπορεσεις, σιγα-σιγα προμηθευσου ντοπιες ποικιλιες και οχι τα υβριδια που πουλανε στην αγορα. Νομιζω πως στο βιντεο τα εξηγει καλύτερα. ;)

   Δεν εχω να προσθεσω κατι αλλο… παρα να σου ευχηθω καλη επιτυχια στο εγχειρημα σου και να μην διστασεις. Ειναι μια πολυ καλη ιδεα.. και μεσα στο κλιμα της εποχης ;)

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 957 other followers

%d bloggers like this: