FUGAZI.gr

Αυτάρκεια & επιβίωση…

Πως φτιάχνω σαπούνι με την κρύα μέθοδο


Παρακάτω θα εξηγήσω πως φτιάχνουμε σαπούνι με την κρύα μέθοδο και καυστική σόδα, ΟΧΙ καυστική ποτάσα. Σαν κύριο συστατικό θα χρησιμοποιήσουμε λάδι ελιάς. Είτε τηγανέλαιο (να έχετε τηγανίσει το πολύ μια φορά), είτε λάδι που σας έμεινε από προηγούμενες χρονιές ή δεν ήταν καλό. Δεν το έχω δοκιμάσει με μούργα, οπότε δεν ξέρω πως γίνεται ή αν ακόμα μπορεί να γίνει με την κρύα μέθοδο. Απ όσο έχω ακούσει, για την μούργα χρησιμοποιούν την θερμή μέθοδο. Η συνταγή είναι απλή και την έχω δοκιμάσει. Ο λόγος που περιγράφω την διαδικασία παραγωγής σαπουνιού, είναι για ανακύκλωση του λαδιού, το οποίο δεν κάνει να πετιέται στα σκουπίδια και για λόγους οικονομίας. Δεν είναι ανάγκη να αγοράζεται κρεμοσάπουνα για τα χέρια και να ξοδεύετε ένα σωρό λεφτά, την στιγμή που έχετε ήδη τα υλικά στο σπίτι σας και κάθονται.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να πάρετε κάποια αναγκαία μέτρα προστασίας. Η καυστική σόδα αν πέσει στο δέρμα σας, θα προκαλέσει χημικό έγκαυμα. Γιαυτό φορέστε γάντια και να είστε ντυμένοι, σε όλο το σώμα. Μην φορέσετε το κοντομάνικο και πάτε να φτιάξετε σαπούνι. Μπορεί να μην την πατήσετε την πρώτη, δεύτερη φορά, αλλά κάποια στιγμή μπορεί να γίνει το κακό. Μην ρισκάρετε άσκοπα. Προστατέψτε τα μάτια σας με γυαλιά, οι αναθυμιάσεις από την καυστική σόδα, αν σας πάρουν στο πρόσωπο και τις εισπνεύσετε είναι επικίνδυνες. Κάντε την διαδικασία σε εξωτερικό περιβάλλον, μια ωραία ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα, μακριά από παιδιά και κατοικίδια. Προσέξτε ο αέρας, να μην φέρνει τις αναθυμιάσεις προς το μέρος σας, αλλά μακριά σας.

Υλικά

 • Ελαιόλαδο
 • Καυστική σόδα (πωλείται στα σιδηροπωλεία με το κιλό)
 • Νερό
 • Κουτάλα ή σπάτουλα για ανακάτεμα (Ξύλινη ή πλαστική), προαιρετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ χειρός.
 • Ένα δοχείο για να διαλύσουμε την καυστική σόδα στο νερό – ΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ, ΟΤΑΝ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΥΣΤ.ΣΟΔΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΠΟΛΥ. Καλύτερα να είναι πλαστικό και όχι γυάλινο η μεταλλικό.
 • Ένα δοχείο για να αναμείξουμε το λάδι με την καυστική σόδα

Τα δοχεία και την κουτάλα/μίξερ, μην τα ξαναχρησιμοποιήσετε για να μαγειρέψετε. Πλύνετε τα και βάλτε τα σε ένα σημείο που δεν θα τα πάρει κανείς άλλος πχ για να μαγειρέψει. Κρατήστε τα, ώστε κάθε φορά που φτιάχνεται σαπούνι να χρησιμοποιείται τα ίδια.

Η συνταγή

Για ένα λίτρο λάδι, χρειαζόμαστε κανονικά 135gr καυστική σόδα. Το νούμερο αυτό δεν είναι τυχαίο. Αν πάτε σε αυτήν την ιστοσελίδα, έχει τις τιμές που χρειάζεται ένα gr ελαίου για να μετατραπεί σε σαπούνι, με καυστική σόδα. Αν δείτε στην γραμμή που αναφέρει το ελαιόλαδο, είναι 0.135. Άρα για ένα κιλό (1000gr) χρειαζόμαστε 1000gr * 0.135 = 135gr

Eνημέρωση 02/07/2011

Σε άλλες ιστοσελίδες η τιμή αυτή διαφέρει. Κυμαίνετε από 0.133 ως 0.136, ίσως έχει σχέση με την ποιότητα του λαδιού, πχ αν είναι έξτρα παρθένο. Οπότε καλύτερα είναι να λάβουμε σαν τιμή σαπονοποιήσης την 0.135 η οποία χρησιμοποιήτε στις περισσότερες ιστοσελίδες και συνταγές.

Επίσης, ένα λάθος που έχω κάνει στην συνταγή είναι το εξείς. Σαν ποσότητα λαδιού, έχω βάλει το 1lt. Η τιμή σαπονοποιησης όμως δεν αναφέρετε σε όγκο αλλά σε βάρος. Οπότε σας ποσότητα λαδιού θα πρέπει να βάλουμε 1kg και όχι 1lt. (1kg ελαιόλαδο είναι περίπου 1.087lt). Οι νέες τιμές διορθώθηκαν.

Με αυτή την ποσότητα, όλο το λάδι θα μετατραπεί σε σαπούνι. Εμείς όμως θέλουμε να αφήσουμε λίγο λάδι, μέσα στο σαπούνι μας, για την περιποίηση των χεριών. Θα αφήσουμε, το 5% της ποσότητας του λαδιού, να μην μετατραπεί σε σαπούνι. Αυτό λέγεται υπερλύπανση. Μπορούμε αν θέλουμε να αφήσουμε και παραπάνω, αλλά 5% συνήθως είναι αρκετό. Άρα θα πρέπει να βάλουμε 5% λιγότερο καυστική σόδα.

135gr * 5% = 6.75gr, Αφαιρούμε τα 6.75gr από τα 135gr: 135gr – 6,75gr = 128.25gr

Eπειδή το νούμερο βγήκε λίγο περίεργο, εμείς θα το στρογγυλοποιήσουμε στο 128gr για να μην παιδευόμαστε με τις ακρίβειες. Άρα κάνουμε λίγο παραπάνω υπερλύπανση από το αρχικό 5% που είπαμε στην αρχή. Δεν μας πειράζει.

Aφού υπολογίσαμε την ποσότητα της καυστικής σόδας, θα την διαλύσουμε σε νερό ίσης ποσότητας, δηλαδή 128gr. Και να πέσει λίγο παραπάνω δεν πειράζει.

Ρίχνουμε πρώτα την καυστική σόδα στο νερό και όχι το αντίθετο!!! Aν ρίξετε το νερό στην καυστ.σόδα θα προκαλέσει έκρηξη/εκτόξευση του διαλύματος!!!

Ρίχνουμε σιγά-σιγά την καυστική σόδα στο νερό και ανακατεύουμε με την κουτάλα μας, με αργές κινήσεις, για να μην πιτσιλίσει το υγρό πάνω μας. Όσο ρίχνετε την σόδα, θα διαπιστώσετε ότι η θερμοκρασία του υγρού, ανεβαίνει. Είναι φυσιολογικό. Αφού ρίξετε όλοι την σόδα και διαλύθηκε στο νερό, αφήστε το διάλυμα να έρθει στην θερμοκρασία χώρου. Αν βιάζεστε, πάρτε ένα μεγαλύτερο δοχείο από αυτό που έχετε το διάλυμα της καυστικής σόδας, ρίξτε λίγο κρύο νερό, και τοποθετήστε το δοχείο του διαλύματος, μέσα στο κρύο νερό, για να παγώσει γρηγορότερα.

Όση ώρα η καυστική σόδα, κρυώνει εσείς “καθαρίστε” το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε. Σουρώστε το, μέσα από ένα ύφασμα, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν σκουπιδάκια.

Για να αναμίξουμε το λάδι με την καυστική σόδα, αυτά τα δύο πρέπει να βρίσκονται στην ίδια θερμοκρασία, περίπου 28 με 40 βαθμούς. Αν τα έχετε αφήσει και τα δύο, για αρκετή ώρα στον ίδιο χώρο και έχουν πιάσει την θερμοκρασία του χώρου και ξέρετε ότι η θερμοκρασία του χώρου/περιβάλλοντος είναι παραπάνω από 28 βαθμούς, τότε δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο. Γιαυτό παραπάνω, ανέφερα, να το φτιάξετε μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα, καθώς το καλοκαίρι, έχουμε σίγουρα θερμοκρασίες πάνω από 28 βαθμούς.

Αφού τα υγρά, έχουν την ίδια θερμοκρασία, ρίχνουμε μέσα στο λάδι το διάλυμα της καυστικής σόδας και αρχίζουμε το ανακάτεμα. Αν χρησιμοποιήσετε μια απλή κουτάλα, τότε θα σας πάρει αρκετή ώρα, μπορεί και πάνω από μια ώρα. Αν χρησιμοποιήσετε κάποιο μίξερ χειρός θα γίνει πολύ πιο γρήγορα, αλλά θα πρέπει να προσέξετε και πάλι να μην πιτσιλιστιτε, γιατί το μείγμα λαδιού και καυστικής σόδας, είναι ακόμα, καυστικό! Ανακατεύετε συνέχεια, μέχρι το μείγμα να γίνει άσπρο και να πάρει μια υφή όπως περίπου μια κάπως νερουλή παιδική φρουτόκρεμα. Θα πρέπει, όπως ανακατεύετε με την κουτάλα, πίσω από την κουτάλα να μένει ένα μικρό αυλάκι που κλείνει σιγά-σιγά. Αυτό είναι το λεγόμενο “ίχνος”. Όταν δείτε αυτό το ίχνος, το μείγμα είναι έτοιμο.

Σε αυτή την φάση, μπορείτε να ρίξετε μέσα, αρωματικά και αιθέρια έλαια, σε μικρές ποσότητες. Αν κάνετε μια έρευνα στον Γούγλη, θα βρείτε κάμποσες συνταγές και ιδέες.

Αφού το μείγμα είναι έτοιμο, μπορούμε να το ρίξουμε στα καλούπια μας. Σαν καλούπια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι θέλετε. Πλαστικά κεσεδάκια, παλιά συρτάρια, καφάσια κτλ. Απλώς βάλτε τους ένα φύλλο λαδόκολλας (τα αντικολλητικά φύλλα για τα ταψιά) μέσα, και για να μην έχετε διαρροές και για να το ξεκολλήσετε πιο εύκολα. Αφού ρίξετε το μείγμα μέσα στα καλούπια, την επόμενη μέρα, βγάλτε το και είτε κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια είτε απλώς χαράξτε το, ώστε να κοπεί αργότερα πιο εύκολα.

Το σαπούνι σας, θα πρέπει να παραμείνει για τουλάχιστον ένα μήνα σε δροσερό και σκιερό μέρος για να ξεραθεί. Ακόμα είναι νωρίς για να το χρησιμοποιήσετε, γιατί μέσα του έχει ακόμα την καυστική σόδα και θα ερεθίσει το δέρμα σας. Με τον καιρό, η καυστική σόδα θα “εξατμιστεί” και πλέον το σαπούνι σας θα είναι έτοιμο.

Προσωπικά το έχω δοκιμάσει για συχνή πλύση χεριών και μπάνιο σώματος, με πολύ καλά αποτελέσματα. Εκτός ότι καθαρίζει πολύ καλά, στο τέλος αφήνει μια αίσθηση απαλότητας στα χέρια και στο δέρμα.

Στην ιστοσελίδα http://candleandsoap.about.com/od/liquidsoap/ss/basicliquidsoap.htm υπάρχουν οδηγίες για την παρασκευή υγρού σαπουνιού με την χρήση καυστικής ποτάσας.

About these ads

62 responses to “Πως φτιάχνω σαπούνι με την κρύα μέθοδο

 1. georgia marinea Νοεμβρίου 27, 2011 στις 17:08

  το εκανα αλλα επειξε πολυ γρηγορα.μηπως θελει περισσοτερο νερο?

  • fugazigr Νοεμβρίου 27, 2011 στις 18:32

   Τι εννοεις επειξε γρηγορα; Ποση ωρα; Με τι ανακατευες; Και βασικα, αν η αναλογια νερου προς καυστικο αλας ηταν 1 προς 1; Επισης πες μου τι λαδι εβαλες και τι ποσοτητες… αν δεν εβαλες αυτες που αναφερω παραπανω… ;)

   Και στην τελικη.. .γιατι σε πειραζει που επειξε γρηγορα… εμενα το πιο σπαστικο στην ολη διαδικασια ειναι το ανακατεμα… εχω επιστρατευσει απο μιξερ μεχρι δραπανα, για να ξεμπερδευω γρηγορα… χαχαχα…

 2. Σοφία Ιανουαρίου 17, 2012 στις 16:15

  Aδέρφια κι εγώ προσπάθησα αλλά μετά από δύο μέρες που προσπάθησα να δοκιμάσω το σαπούνι για να πλύνω τα χέρια μου είδα ότι δεν κάνει καθόλου αφρό. Ετσι πρέπει?
  ΣΟΦΙΑ

  • fugazigr Ιανουαρίου 17, 2012 στις 16:47

   Το σαπουνι ειναι ετοιμο περιπου μετα απο 1 μηνα. Δεν το χρησιμοποιουμε αμεσως.

   Αφρο κανει εφοσον το τριψεις καλα στα χερια σου με νερο. Δεν ειναι σαν τα κρεμοσαπουνα που με δυο τριψιματα των χεριων κανει πλουσιο αφρο.

   Το καλυτερο απ’ολα ειναι οτι ξεβγαζετε πανευκολα και δεν αφηνει αισθηση λιπαροτητας.

   • Ανώνυμος Απριλίου 12, 2012 στις 20:34

    Συγχαρητήρια για την πληρότητα του κειμένου σας. Το καλύτερο κείμενο που έχω διαβάσει μέχρι τώρα. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα την κρύα μέθοδο αλλά θα το προσπαθήσω. ΗΛΚΥΡ

 3. Ανώνυμος Απριλίου 14, 2012 στις 12:29

  το νερό στο 1 κιλο ελαιόλαδο πρεπει να ειναι 380 γρ.
  και καυστικη σοδα 128.7. με 5% υπερλιπανση.

  • fugazigr Απριλίου 16, 2012 στις 12:53

   Για την ποσότητα της καυστ.σόδας, εξηγώ και παραπάνω ότι από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα παίζει η τιμή SAP +-1 περίπου… Εσείς προτείνετε 128.7 και εγώ 128.25… δεν θα τα χαλάσουμε για τόσο μικρή μικρή διαφορά. Πείτε μου μόνο πάνω σε ποιά τιμή SAP βασίζεστε.
   Όσο για το νερό… από τα λίγα που ξέρω, (ερασιτέχνης είμαι) είναι ότι δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 1:1 η αναλογία. Όσο πιο πολύ νερό προσθέτουμε, τόσο πιο πολύ αργή η σαπονοποίηση και το σαπούνι αργεί να σκλυρήνει. Από κει και πέρα, είναι θέμα του καθενός πόσο νερό θα βάλει…. αν κάνω λάθος, παρακαλώ διορθώστε με… εξειγείστε μου όμως το γιατί… μην γράφεται απλά νούμερα.

 4. B.Alexandra Ιουνίου 13, 2012 στις 18:14

  Γεια σας. Έχω φτιάξει σαπούνι πριν πολλά χρόνια. Κοίταξα αυτή την ιστοσελίδα για τη συναγή γιατί δεν την έχω πρόχειρη. Θυμάμαι όμως ότι βάζαμε μπόλικο νερό χωρίς να το μετράμε, οπότε το σαπούνι που έπηζε ανέβαινε στον αφρό (όπως άλλωστε και το λάδι μέσα στο νερό) και το έβγαζα με κουτάλα της σούπας. Στο υπόλοιπο νερό διαλυόταν το όποιο περίσσευμα της σόδας και το πέταγα.

  • Φουγκ Ιουνίου 14, 2012 στις 07:17

   Προφανως θα μιλατε για την θερμη μεθοδο, παρασκευης σαπουνιου η οποια ειναι οπως την περιγραφετε, χωρις μετρησεις ακριβιας. Η μεθοδος που περιγραφεται εδω ειναι η ψυχρη και ειναι ελαφρως διαφορετικη.

   • B.Alexandra Ιουνίου 15, 2012 στις 18:09

    Πράγματι το έβραζα σε μεγάλο ντενεκέ από φέτα. Ευχαριστώ για την απάντηση.

    • B.Alexandra Ιουνίου 15, 2012 στις 18:23

     Εσείς είστε ευχαριστημένη με την αναλογία 1 προς 1 σόδας και νερού? Ευχαριστώ

     • B.Alexandra Ιουνίου 15, 2012 στις 18:30

      Ακόμη κατι παρακαλώ. Τι εννοείτε πλαστικό δοχείο που να αντέχει στη θερμότητα. Υπάρχουν τέτια?

      • Φουγκ Ιουνίου 15, 2012 στις 20:35

       Ολα τα πλαστικά δοχεία, αντέχουν σε κάποια θερμοκρασία… δεν είναι σαν να το βάζεις στην φωτιά να λιώσει… προσωπικά για να διαλύσω την σόδα, χρησιμοποιώ ένα πλαστικό δοχείο μαγειρικής με διαβαθμίσης σε ml και κούπες. Ρίχνουμε σιγά σιγά την σόδα (όχι μονομιάς) και ανακατεύομαι συνεχώς.

     • Φουγκ Ιουνίου 15, 2012 στις 20:33

      Ναι.. κανένα πρόβλημα… λιγότερο ανακάτεμα σε σχέση με άλλες αναλογίες και πιο γρήγορη στερεοποίηση του σαπουνιού.

 5. Ada Ιουνίου 28, 2012 στις 10:56

  Μία δοκιμασμένη συνταγή για παρασκευή σαπουνιού με την κρύα μέθοδο είναι: 2410 γρ. ελαιόλαδο, 292γρ. καυστική σόδα, 810γρ. νερό.Ρίχνουμε τη σόδα στο απεσταγμένο νερό κ ανακατεύουμε.Το αφήνουμε για 24 ώρες.Κατόπιν ρίχνουμε το λάδι κ με μίξερ το χτυπάμε για μία ώρα περίπου (να γίνει σαν μπεσαμέλ) κ το βάζουμε σε καλούπια. Αν το βάλουμε σε ταψί το ξεκαλουπώνουμε μετά από 24 ώρες κ τ κόβουμε. Αν το βάλουμε σε άλλα καλούπια το ξεκαλουπώνουμε όταν έχει αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Ίσως πάρει κ μία εβδομάδα. Αφήνουμε να ωριμάσουν για 2 μήνες κ χρησιμοποιούμε. Πριν το βάλουμε σε καλούπια προσθέτουμε κ αιθέρια έλαια 5-10ml.

 6. Ανώνυμος Ιουλίου 10, 2012 στις 12:36

  Το λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε για την συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να είναι παρθένο ελαιόλαδο?

  • Φουγκ Ιουλίου 10, 2012 στις 12:47

   Εννοειτε… άπλα προτιμαμε παλιά λάδια για λόγους ανακυκλωσεις κ οικονομίας, μιάς και το παρθένο είναι φαγώσιμο κ πολύτιμο :)

 7. Ανώνυμος Ιουλίου 10, 2012 στις 16:48

  Σ ευχαριστώ πολύ. Είμαι λάτρης του σαπουνιού, θα μπορούσες ίσως να αναρτήσεις και κάποιες άλλες συνταγές με διάφορα υλικά?

  • Φουγκ Ιουλίου 11, 2012 στις 18:01

   Σκοπός του blog είναι να μάθουμε βασικά πράγματα στην πιο απλή τους μορφή, όπως γίνονταν παλιά, για λόγους αυτάρκειας και επιβίωσης. Η βασική και πιο απλή συνταγή για σαπούνι είναι αυτή που αναφέρετε εδώ. Από κει και πέρα, ο καθένας μπορεί να βρει πολλές συνταγές, πιο πολύπλοκες, στο Διαδίκτυο με μια απλή έρευνα και από sites πιο εξειδικευμένα στον τομέα αυτό. ;)

 8. Θώμη Ιουλίου 29, 2012 στις 20:55

  Να σας ρωτήσω κάτι…Σκέφτομαι να παρασκευάσω μικρά σαπουνάκια για δωράκι στη βάφτιση του γιου μου σε ένα μήνα περίπου. Προλαβαίνω. ή είναι λίγος ο χρόνος και θα προκαλέσω μεγαλύτερο κακό παρά καλό δίνοντας το σαπουνάκι στους ανθρώπους;
  για την ωρίμανση του σαπουνιού παίζει ρόλο το μέγεθός τους ή όχι; Δηλαδή αν τα κανω πολύ μικρά σε μέγεθος υπάρχει περίπτωση ο ένας μήνας να είναι καλός χρόνος;

  • Φουγκ Ιουλίου 29, 2012 στις 21:57

   Αν δεν έχετε ξαναφτιάξει θα έλεγα καλύτερα να μην το επιχειρήσετε με τόσο στενό χρονικό περιθώριο. Σαν χρόνος ωρίμανσης καλός είναι… απλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που να πάνε στραβά και να βρεθείτε εκτεθειμένη… πχ αν σας μείνει πιο πολύ λάδι, θα φαίνεται στο σαπούνι και οπτικά τουλάχιστον δεν είναι όμορφο. Επίσης και λόγο της ζέστης δεν θα το συνιστούσα, καθώς μπορεί να ψιλο-λιώσει, ειδικά εκείνη την ημέρα.

   Αν νομίζετε οτι θα τα καταφερετε δεν υπαρχει προβλημα… ;)

   • Θώμη Ιουλίου 30, 2012 στις 12:49

    Σας ευχαριστώ πολύ για την έγκαιρη και ευγενέστατη απάντηση. Γράφτηκα σε ένα σεμινάριο για να ενημερωθώ όσο το δυνατόν παραπάνω- το οποίο είναι μεθαύριο.Γενικά πιάνουν τα χέρια μου και έλεγα ότι μάλλον δε θα είχα πρόβλημα- με την προυπόθεση εννοείται ότι θα ακολουθούσα κατά γράμμα κάποια συνταγή που θα έβρισκα. Έλεγα να χρησιμοποιήσω μικρά καλουπάκια σιλικόνης για να στεγνώσουν πιο εύκολα-φανταζόμουν και εγώ μόνη μου ότι μάλλον στεγνώνουν πιο εύκολα αν είναι σε μικρό μέγεθος… Όμως θα λάβω πολύ σοβαρά υπόψιν αυτά που μου λέτε. Δεδομένου φυσικά ότι έχω ήδη αγοράσει τις μπομπονιέρες μου και το σαπουνάκι θα ήταν έξτρα…μπορεί και να μπορώ να το εξαιρέσω…Αν και ομολογώ ότι η ιδέα μου φαίνεται τόοοοοσο ωραία!( Αχ…σας παρακαλώ! Ενθαρρύνατε με! χαχαχα)

    • Φουγκ Ιουλίου 30, 2012 στις 14:59

     Αφού το θέλετε σαν έξτρα τότε γιατί πολύ απλά δεν δοκιμάζετε; Το πολύ πολύ να σπαταλήσετε λίγο λάδι και λίγο από το χρόνο σας.

     Πάντως μιας και το ψάχνετε γενικότερα, υπάρχουν ιστοσελίδες (και ειδικά στο facebook) με πολλές ιδέες για μπομπονιέρες, που μπορείτε να φτιάξετε και μόνη σας.

     Θα μπορούσατε κάλλιστα να φτιάξετε και κάποια κηραλοιφή ή καποιο γλυκό του κουταλιού ή μέλι με καρύδια, σε μικρά βαζάκια και να φτιάξετε έτσι μια ποικιλία από μπομπονιέρες. Το έχω δει σε βάφτιση και νομίζω ότι πλέον έχει γίνει και μόδα… ;)

     Ότι και να αποφασίσετε.. καλή προσπάθεια… και να σας ζήσει ο μικρός… ;)

     • Θώμη Ιουλίου 30, 2012 στις 22:19

      Φτιάξαμε ήδη τις μπομπονιέρες μας-ναι ναι…αγοράσαμε τα υλικά και περιμένουμε να γεμίσουν με κουφετάκια. Έφτιαξα τα προσκλητήρια και κάνανε και σουξέ…κόψαμε και χαρτάκι ανακυκλωμένο για χωνάκια ρυζιού- θα γίνει και ο θρησκευτικός μας γάμος την ίδια μέρα. Σα δημιουργικό περιοδικού είναι το σπίτι μας-ή και ατελιέ γιατί σίγουρα θα βρεις κορδέλες και υφάσματα από εδώ και από εκεί…υπάρχει και ο μπέμπης μας βλέπετε!
      Σκέφτομαι μήπως κάνω σαπούνι με άλλο τρόπο- λιώνοντας κάποια ποιοτική βάση σαπουνιού( μη αρωματισμένη) και αρωματίζοντας την με κάποιο αποξηραμένο ή κάποιο αιθέριο έλαιο.
      Βρήκα μια συνταγή και επειδή με αυτόν τον τρόπο δεν απαιτείται από ότι κατάλαβα τοσος χρόνος ωρίμανσης, μπορεί να είμαι πιο άνετη χρονικά.
      Με τα σαπούνια και την ψυχρή μέθοδο θα ασχοληθώ! Δεν υπάρχει περίπτωση …είναι σίγουρο στο μέλλον! Προς το παρόν μήπως είναι καλύτερα να κάνω μια μικρή “μπαγαμποντιά”;
      Μιας και σας έπιασα την κουβέντα…ήθελα να σας στείλω τη συνταγή και να μου πείτε καμιά ιδέα και εσείς….

      • Θώμη Ιουλίου 30, 2012 στις 22:21

       α…ευχαριστώ πολύ!
       για την ευχή για το μωρό εννοώ!

      • Φουγκ Ιουλίου 31, 2012 στις 15:01

       Καλή επιτυχία τότε… ;) Την συνταγή και οποιαδήποτε συνταγή, μπορείτε να την στείλετε… ευχαρίστως.

       • Θώμη Αυγούστου 1, 2012 στις 23:50

        500γρ. Σαπούνι (κατά προτίμηση λευκό, χωρίς άρωμα)
        100γρ. νερό – ή 50γρ. νερό και 50γρ. γάλα – ή 50γρ. λάδι
        Τρίβουμε το έτοιμο σαπούνι στον τρίφτη ή το μίξερ (κόφτης)
        Το βάζουμε σε ένα ανοξείδωτο σκεύος ή μεγάλο Pyrex προσθέτοντας το νερό η το μείγμα νερού και γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.
        Βάζουμε μία μεγαλύτερη κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και γεμίζουμε με νερό τόσο ώστε να όταν τοποθετήσομε το σκεύος η το Pyrex μέσα, το νερό να φτάνει μέχρι την μέση περίπου (Bain Marie)
        Ζεσταίνουμε το νερό της εξωτερικής κατσαρόλας και το διατηρούμε σε χαμηλή θερμοκρασία (όχι βρασμού).
        Ανακατεύουμε κατά διαστήματα το μείγμα του σαπουνιού έχοντας το σκεπασμένο στα ενδιάμεσα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει αρκετή ώρα (1-1½ ώρα).
        Μόλις το μείγμα μας δείχνει ομοιογενές, σαν πολύ πηχτή κρέμα, το αποσύρουμε από την φωτιά.
        Προσθέτουμε τα βότανα η/και τα αιθέρια έλαια που έχουμε ετοιμάσει.
        Λαδώνουμε λίγο τη φόρμα μας και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
        Τοποθετούμε την φόρμα, σκεπασμένη με λίγο χαρτί κουζίνας ή μία πετσέτα, σε ένα σχετικά ζεστό μέρος, μακριά από κρύα ρεύματα, και την αφήνουμε για 1-2 μέρες να σκληρύνει.
        Όταν ακουμπάμε το δάκτυλό μας στο σαπούνι και κάνει μόνο ένα ελαφρύ σημάδι τότε μπορούμε να το βγάλουμε από την φόρμα πάνω σε μία στεγνή επιφάνεια σκεπασμένη κατά προτιμήσει με λαδόκολλα.
        Το κόβουμε με ένα ανοξείδωτο μαχαίρι σε πλάκες και το αφήνουμε πάλι να στεγνώσει για 3-4 μέρες.

        • Φουγκ Αυγούστου 2, 2012 στις 14:34

         Ευχαριστώ πολύ… την έχετε δοκιμάσει;

         • Θώμη Αυγούστου 5, 2012 στις 18:39

          Θα τη δοκιμάσω μέσα στην εβδομάδα σίγουρα. Και μπορώ φυσικά να ενημερώσω!

          • Θώμη Αυγούστου 8, 2012 στις 20:49

           Λοιπόν…τη δοκίμασα.
           και την εμπλούτισα ως εξής:
           αντί για νερό έβαλα πυκτό αφέψημα χαμομηλιου και κατσικίσιο γάλα. Κράτησα λίγο χώρο από τα υγρά για να βάλω και αμυγδαλέλαιο.
           Λίγο πριν το βάλω στο καλούπι έσταξα και λίγες σταγόνες αιθεριου ελαίου αγιόκλημα.
           Το έβαλα σήμερα κατά τις 3 το μεσημέρι σε ένα ταψάκι μιας χρήσης που έντυσα με χαρτί ψησίματος. Έχει πήξει σχεδόν, το έχω ακόμα έξω στο μπαλκόνι σκεπασμένο με μια πετσέτα και λίγες εφημερίδες από πάνω. Μυρίζει πολύ ωραία. Δοκίμασα να πλυθώ με τα υπολείματα στην κουτάλα και κάνει πολύ ωραίο αφρό. Ενω η σαπουνόμαζα που επέλεξα δεν έκανε αφρό από μόνη της..άρα?κάτι καλό έκανα έτσι δεν είναι?

           Παρατήρηση 1η…μπορεί τα υγρά να μας φανούν πολλά στην αρχή…αλλά δεν είναι.
           2η το ίδιο πράγμα γίνεται και με σαπουνόμαζα αλλά και υπολείμματα σαπουνιού του εμπορίου. στη δεύτερη περίπτωση νομίζω θέλει να τα κόψεις πολύυ μικρά ή να τα τρίψεις με τον τρίφτη ενώ με τη σαπουνόμαζα που λιώνει εύκολα κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο
           ΚΑΙ 3ον…το καλούπι πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο..η πετσέτα αν ακουμπήσει πάνω στην επιφάνεια του σαπουνιού κάνει σημαδάκι ;-)

 9. Εξαρτημένη Φεϊσμπουκάκιας (Facebook) Αυγούστου 9, 2012 στις 12:57

  Αυτή η συνταγή είναι τέλεια, Δεν την έχω δοκιμασει ακόμη αλλά μέσα αναφέρθεικε οτι μπορώ να χρησιμοποιήσω πλαστικό για το μίγμα και φαντάζομαι για τα καλούπια. ΕΥΤΗΧΩΣ γιατί είμαι τίγκα στα πλαστικά τάπερ. Να ρωτήσω σε περιπτωση εγκάυματος μήπως ξέρεις αγαπητέ Φουγκ (πλάκα έχει αυτο το όνομα χωρίς παρεξήγηση) πως θα το αντιμετωπίσω? Μήπως πρέπει να φοράω συγκεκριμένο ύφασμα για να προστατευτώ? Μπορώ να προσθέσω αντι για λάδι γάλα ή μέλι?

  • Φουγκ Αυγούστου 9, 2012 στις 14:33

   H καλυτερη αντιμετωπιση ειναι να μην καεις… ;) φορεσε γαντια, μακριμανικο μπλουζακι/πουκαμισο και μασκα/γυαλια για το προσωπο και τα ματια.

   Σε περιπτωση που τα καταφερεις και σου πεσει η πανω σου η καυστικη σοδα, αμεσως βγαλε την μπλουζα, αν εχει ποτισει το υφασμα, χωρις να ακουμπησεις το βρεγμενο σημειο σε αλλο μερος του σωματος… και αν εχει περασει στο δερμα, ριξε ξυδι για να αδρανοποιησεις την βαση (ΝαΟΗ) και αφθονο νερο, γιατι η αντιδραση αυτη, ξυδι και ΝαΟΗ, εκλειει θερμοτητα και θα νιωσεις καψιμο… Αν το καψιμο ειναι μεγαλο, πρεπει αμεσα να σε δει γιατρος, καθως τα χημικα καψιματα, ειναι τα χειροτερα.

   Το καυστικο αλας, δεν καιει απλα, όπως πχ αν καεις με ενα σπιρτο… αλλα ειναι διαβρωτικο και κατατρωει το δερμα. Θελει αρκετη προσοχη, ηρεμια και απαλες κινησεις. Οταν φτιαξεις το σαπουνι, θα διαπιστωσεις οτι για να “καεις”, μαλλον πρεπει να “προσπαθησεις”… οποτε μην τρομαξεις απο τα παραπανω και τα παρατησεις… ;)

 10. Βασίλης Οκτωβρίου 10, 2012 στις 14:31

  Αν θέλετε να πειραματιστείτε με ασφάλεια και να δημιουργήσετε τις δικές σας συνταγές για σαπούνι, μπορείτε να δοκιμάσετε έναν πολύ καλό και εύχρηστο online υπολογιστής συνταγών σαπουνιού και καυστικής σόδας (ΚΑΙ στα ελληνικά!): το http://www.TheSoapCalculator.com

  Απλώς εισάγετε τις ποσότητες των ελαίων που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και σας υπολογίζει αυτόματα την καυστική σόδα και το νερό που πρέπει να χρησιμοποιήσετε! Είναι πολύ απλό και -πάνω απ’ όλα- πολύ αξιόπιστο!

 11. Ολγα Νοεμβρίου 7, 2012 στις 18:16

  Γειά σας. Δεν φανταζόμουνα ότι θα ασχολιόταν τόσος κόσμος με τα σαπούνια, γιατί εγώ τιν τελευταίο καιρό άρχισα να ψαχνω. Λοιπόν έχω μπερδευτεί με τις πολλές δοσολογίες σαπουνιών. Εγώ έβαλα 128 γρ. σόδα, 342 γρ. νερο και 1 κιλο λάδι (μισό παρθενο μισο πυρηνέλαιο). Το υλικό έπηξε μόλι το χτύπησα με το μπλέντερ. Γιατί τόσο γρήγορα, ενώ γνωρίζω ότι αργεί τι μείγμα να πήξει;

  • Φουγκ Νοεμβρίου 7, 2012 στις 18:48

   Όταν λέτε γρήγορα; πόσο χρόνο κάνατε; Συνήθως με αυτή την συνταγή και με ένα δραπανοκατσαβιδο που τα χτυπάω εγώ, χρειάζεται περίπου 45-60 λεπτά. Αν το μίξερ σας, έχει πολλές στροφές (που μάλλον έτσι είναι), θα γίνει λίγο πιο γρήγορα. Ρόλο επίσης παίζει και η θερμοκρασία του μίγματος. Εσείς σε τι θερμοκρασία το είχατε;

   Οι δοσολογίες που χρησιμοποιείτε πάντως είναι μια χαρά.

 12. Ολγα Νοεμβρίου 7, 2012 στις 18:20

  Και άλη μια ερώτηση: Κάπου διάβασα ότι ας πουμε π.χ. το μπλέντερ που χρησιμοποιήσαμε για την παραγωγή σαπουνού δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε πουθενά αλλού. Ισχύει;

  • Φουγκ Νοεμβρίου 7, 2012 στις 18:51

   …και οχι μονο το μπλεντερ… κουταλες, δοχεια, ποτηρια και οτι αλλο χρησιμοποιήσατε για την κατασκευή του σαπουνιού, ΔΕΝ θα τα χρησιμοποιήσετε πάλι, για άλλη χρήση, πλην της σαπωνοποιίας.

 13. penny Μαΐου 28, 2013 στις 23:14

  καλησπερα
  κανω προσπαθεια εδω κι ενα χρονο να φτιαξω σαπουνι.Εχω βρει διαφορες συνταγες οι οποιες δεν αναφερουν τιποτα στο μετα και στη διαδικασια ωριμανσης και τι να περιμενουμε!Ομολογω πως δεν εχω δοκιμασει αυτη τη δοσολογια αλλα θα τη δοκιμασω συντομα.Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι αφου περασει ο χρονος ωριμανσης το σαπουνι βγαζει καποια πουδρα? και πως αφαιρειται?ειναι ενδειξη οτι ειναι ετοιμο?
  ευχαριστω πολυ

  • Φουγκ Μαΐου 29, 2013 στις 09:09

   Η διαδικασια οριμανσης ειναι απλη και ισως για αυτο δεν την αναφερει συνηθως κανεις :) Αν φτιαχνετε πρωτη φορα σαπουνι, δοκιμαστε την πιο απλη συνταγη που μπορειτε και μην μπερδευεστε με πολλα υλικα. Με τον χρονο αποκτωντας την εμπειρια, δοκιμαζετε και πιο περιπλοκες συνταγες.

   Οταν το σαπουνι μας ειναι ετοιμο και το εχουμε κοψει σε κομματια, το αφηνουμε σε ενα δροσερο, σκιερο μερος για να ωριμαση. Κατα την ωριμανση, η καυστικη σοδα που εχει το σαπουνι, αντιδρα με τον αερα και παραγει την πουδρα που αναφερεται. Αυτο ειναι καλο και αυτο θελουμε να πετυχουμε. Ωστε να απομακρυνθει η καυστικη σοδα που εχει απομεινει.

   Την πουδρα για να την αφαιρεσετε ειτε απλα σκουπηστε/ξεσκονειστε το, ειτε φυσηξτε το λιγο (με κλειστα ματια), ειτε με το πρωτο πλυσιμο που θα χρησειμοποιησετε το σαπουνι θα φυγει με το νερο.

   Το οτι εβγαλε πουδρα το σαπουνι, ειναι ενδειξη οτι η καυστικη σοδα αντιδρα με τον αερα. Το ποτε ομως το σαπουνι ειναι ετοιμο, δεν εχει απολυτα σχεση με την ποσοτητα της πουδρας. Για να δουμε αν το σαπουνι μας ειναι ετοιμο, απλα το δοκιμαζουμε. Αν νιωσουμε οτι μας καιει στο δερμα ή νιωθουμε ενα ψιλομουδιασμα αγγιζωντας το με τα δαχτυλα ή μετα το πλυσιμο το δερμα μας ειναι πολυ ξηρο, τοτε χρειαζεται και αλλο χρονο για να ωριμασει. Την διαδικασια δοκιμης μπορειτε να την κανετε μετα τον ενα μηνα, ωστε να δωσετε χρονο να ωριμαση το σαπουνι.

   Τα παραπανω ισχυουν για την ψυχρη μεθοδο. Αν φτιαξουμε σαπουνι με την θερμη μεθοδο, τοτε μπορουμε να χρησιμοποιησουμε το σαπουνι μας αμεσα και δεν χρειαζεται ωριμανση. ;) Ελπιζω να βοηθησα. Οτι αλλο θελετε, απλα ρωτηστε. Καλη σας ημερα.

 14. Maré Ιουνίου 26, 2013 στις 20:46

  Καλησπέρα σε όλους!!! Φίλε Φουγκ ευχαριστούμε πολύ για την αναλυτική περιγραφή και τις έγκυρες απαντήσεις! Έφτιαξα σήμερα με βάση τις δικές σου γνώσεις και νομίζω πάει πολύ καλά!!! Είχα προσπαθήσει και παλαιότερα αλλά σκέτη αποτυχία… Απλά έκανα μία παραλλαγή, έβρασα χαμομήλι με λίγο παραπάνω νερό(επειδή θα εξατμιζόταν) και στο τελευταίο στάδιο πρόσθεσα βιταμίνη Ε! Ελπίζω να μου βγουν καλά τα σαπουνάκια.

  • Φουγκ Ιουνίου 26, 2013 στις 21:23

   Εφοσον ειδες το “ιχνος” στο τελευταιο σταδιο, τοτε το σαπουνακι θα βγει μια χαρα. :) Απλα, καλο ειναι για πρωτη φορα να μην βαζουμε ή κανουμε πολλα-πολλα, παρα μονο τα βασικα, ωστε αν δεν γινει, να εντοπισουμε πιο ευκολα που καναμε το λαθος ;) Καλη επιτυχια… :)

   • Maré Ιουνίου 27, 2013 στις 14:12

    Ναι,ναι το ίχνος! :) !
    Πριν από λίγο τα έβγαλα από τα καλουπάκια γιαουρτιού! χεχε
    Φαίνονται πολύ ωραία! Νομίζω πέτυχαν!
    Τώρα περιμένουμε ένα μήνα, σωστά;
    Θα ήθελα να φτιάξω με κανέλα και πορτοκάλι την επόμενη φορά αλλά πώς μπορούμε να μάθουμε για τις αναλογίες;

    • Φουγκ Ιουνίου 27, 2013 στις 15:39

     Αν εχουν στερεοποιηθει, τοτε μια χαρα ειναι… :) Θα τα αφησεις σε ενα δροσερο, σκιερο μερος για να ωριμασουν. Βαλε μια λαδοκολλα απο κατω και ακουμπησε τα, μην τα ακουμπησεις κατευθειαν στο ξυλο ή όπου τα αφησεις.

     Για τις αναλογιες, γενικα σε διαφορες συνταγες… δυο πραγματα μπορεις να κανεις. α) Ψαχνεις στο Internet και βρισκεις πληθωρα συνταγων με διαφορα λαδια, ελαια και συστατικα. β) Πειραματιζεσαι και κανεις τις δικες σου δοκιμες… εφοσον φτιαξεις το βασικο σαπουνι και εισαι στο σταδιο που βλεπεις το ιχνος, μοιρασε το σαπουνι σε δοχεια και σε καθε ενα, βαλε διαφορετικες ποσοτητες και αναλογιες των συστατικων σου. Σημειωσε τι εχει το καθε ενα και σε τι ποσοτητα, ωστε να ξερεις αργοτερα τι περιεχει το καθενα.

     Καλα πειραματα… :)

     • Maré Ιουνίου 27, 2013 στις 16:41

      Ναι, τοποθέτησα λαδόκολλα και τα σκέπασα με τούλι.
      Χμμ…σωστά, έχεις δίκιο για τις αναλογίες σε κάθε κουλούπι χωριστά! Ευχαριστώ πολύ-πολύ!!! :) :)
      Καλό απόγευμα!

 15. stelios Ιανουαρίου 15, 2014 στις 22:39

  kalispera asxoloume kai ego sto na ftiaxno sapouni edo kai 2 xronia me tin fuxri methodo i sintagi mou einai me 5% yperlipansi 128 gr kauftiki soda 300 gr nero kai 1000gr gramaria eleolado anamixi stou 40 batmous ola kala pigenan mexri pou mou xarisan eleolado opou ematha oti kathotan 15 xronia me malon megali oxitita to provlima einai oti molis anamixo to ladi kai kaustiki soda mazi pizei teliosMESA SE 1 LEPTO kai den prolaveno na to valo sto kaloupi ti prepei na kano oste na einai pio reusto

  • Φουγκ Ιανουαρίου 16, 2014 στις 16:24

   Δεν νομιζω να υπαρχει τροπος… γενικα αν προσθετεις νερο, μεγαλωνει ο χρονος για να πηξει. Αυτο ομως σε φυσιολογικες συνθηκες. Τωρα με το λαδι που ειναι 15 χρόνων, δεν ξερω αν θα κανει τιποτα. Δοκιμαστε παντως. Επισης μειωστε λιγο την θερμοκρασια… πχ 35 μηπως και αυτο καθυστερησει την αντιδραση.

   Αν καταφερετε κατι, πειτε μας το αποτελεσμα. Αν μπορουμε να φτιαξουμε σαπουνι με τοσο παλιο λαδι, θα ειναι πολυ καλο… :)

  • michalis Μαρτίου 29, 2014 στις 23:31

   Ακριβως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπισα και εγώ στα σαπούνια που ετοιμασία. Η αλήθεια είναι οτι η θερμοκρασία των υγρων
   ηταν 45 βαθμοί περιπου. Για να μην μπλεκω με μετρήσεις θερμοκρασιας μπορω να τα αφήνω το λαδι και τη σοδα να έρχονται σε θερμοκρασία περιβαλλοντος? Θα έχει πρόβλημα το σαπουνακι?

   • Φουγκ Μαρτίου 31, 2014 στις 16:37

    H θερμοκρασια και των δυο υγρων/συστατικων θα πρεπει να ειναι περιπου 25-40 βαθμους. Αν ειστε σιγουρος οτι η θερμοκρασια περιβαλλονοντος κυμαινεται σε αυτα τα επιπεδα, μπορειτε να το κανετε. Το εχω ηδη δοκιμασει και μου πετυχε. Απλα, βεβαιωθειτε οτι η σοδα, εχει ερθει σε θερμοκρασια περιβαλλοντος, καθως ανεβαζει ηψηλες θερμοκρασιες και θα αργησει, σε σχεση με το λαδι, που το πιθανοτερο ειναι να βρισκεται ηδη στην θερμοκρασια του χωρου.

    Οποτε διαλεξτε μια καλοκαιρινη ζεστη μερα και επιχειρηστε το. ;)

 16. Μιχάλης Ζεάκης Μαρτίου 21, 2014 στις 19:33

  Μιχάλης 21 Μαρτίου 2014
  Χρησιμοποίησα τη συνταγή σας και έφτιαξα καταπληκτικό σαπούνι.
  Μετά από δυο μήνες πρόσεξα ότι στην επιφάνεια της πλάκας υπήρχε μια
  άσπρη κρούστα και ήθελα να σας ρωτήσω γιτί γίνεται αυτό.
  Αν γνωρίζετε παρακαλώ απαντήστε μου.
  Σας ευχαριστώ πολύ

  • Φουγκ Μαρτίου 21, 2014 στις 20:14

   Οταν φτιαξουμε το σαπουνι, ορισμενη ποσοτητα της καυστικης σοδας, περιεχεται ακομα στο μειγμα μας. Αυτη με τον καιρο, αντιδρα με τον αερα και ετσι παραγεται αυτη η λευκη κρουστα. Ετσι ειναι το σωστο και ετσι πρεπει να γινεται. Οταν λεμε αφηνουμε το σαπουνι σε σκιερο μερος να ωριμαση, το κανουμε ωστε να αφαιρεθει η υπολοιπη καυστικη σοδα που εχει παραμεινει.

   Το οτι βλεπεται αυτην την κρουστα ειναι σημαδι οτι το σαπουνι σας ειναι ωριμο και ετοιμο για χρηση. Απλα το ξεσκονιζεται και το χρησιμοποιειτε. :)

   • Μιχάλης Ζεάκης Μαρτίου 21, 2014 στις 22:38

    Σας ευχαριστώ παρα πολύ

    • dmast Απριλίου 8, 2014 στις 10:00

     Καλημέρα!!! έχω βάλει τα σαπούνια στη βάση εδω και 5 μέρες και δεν πήζουν.. μήπως ξέρετε απο τι μπορεί να προέρχεται αυτο??

     • Φουγκ Απριλίου 8, 2014 στις 15:19

      Ειτε το λαδι δεν ηταν καλο, ειχε μεινει πολλα χρονια, ειτε το λαδι και η σοδα δεν ηταν στην ιδια θερμοκρασια, αλλα ειχαν μεγαλη διαφορα μεταξυ τους, ειτε δεν ηταν σε θερμοκρασια 25-40. Αυτο δειχνει οτι δεν εγινε η σαπωνοποιηση. Τωρα για το αν μπορειτε να κανετε κατι να το διορθωσετε και να μην παει χαμενο το μειγμα, δεν μου εχει τυχει και δεν εχω δοκιμασει κατι. Δοκιμαστε να ζεστανετε το μειγμα αναμεσα στους 30-40 βαθμους και ανακατεψτε και παλι…

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 960 other followers

%d bloggers like this: