FUGAZI.gr

Αυτάρκεια & επιβίωση…

Πώς μαγειρεύετε χωρίς σκεύη μαγειρέματος;


Εχετε δοκιμασει να μαγειρεψετε χωρις κατσαρολες και οικιακα σκευη; Νομιζετε οτι ειναι ευκολο; Οι προγονοι μας θα σκοτωναν ανθρωπο για να ειχαν μια κατσαρολα η ενα τηγανι. Όταν οι Ευρωπαίοι για πρώτη φορά πηγαν στη Βόρεια Αμερική το πρώτο αίτημα και το μοναδικό πράγμα των Ινδιάνων της Αμερικής που ήθελαν περισσότερο ήταν τα μεταλλικά δοχεία.

Ιστορικα, ο ανθρωπος μαγειρευει την τροφη του, εδω και εκατομμυρια χρονια. Το μεγαλυτερο κομματι της ιστοριας το μαγειρεμα γινοταν χωρις μεταλλικα σκευη και κατσαρολες. Τα πρωτα δοχεια ηταν ξυλινα και μπωλ απο λαξευμενο ξυλο. Τα καλαθια επισης μπορουν να γινουν υδατοστεγη και να μαγειρευτει με αυτα, ρυζι και δημητριακα. Καποιος μπορει να σκεφτει οτι και τα πηλινα δοχεια, χρησιμοποιοντουσαν στην μαγειρικη, αλλα φαινετε οτι ηταν κυριως δοχεια για αποθηκευση και μεταφορα των τροφων και οχι για μαγειρεμα. Ο πηλος ειναι πορωδης και ευθραυστος. Καπως ετσι, εφευρεθηκε η ρετσινα. Οι αρχαιοι Ελληνες για να μεταφερουν το κρασι σε πηλινα δοχεια, τα εκλειναν με ρετσινι. Ετσι το κρασι επερνε αρωμα και γευση απο το ρετσινι και "εγενετο… ρετσινα…" ;)

Τα πρωτα μεταλικα δοχεια εμφανιστηκαν 4000 χρονια πριν. Με τις σημερινες ευκολιες ειναι δυσκολο κανεις να φαντασει ποσο μεγαλη επανασταση ηταν τα μεταλλικα οικιακα σκευη στην ζωη του ανθρωπου. Βραζετε ενα αυγο σε 10 λεπτα, με ενα μπρικι… χωρις αυτο ομως; πως;

Παρακατω θα δουμε μερικους τροπους μαγειρεματος, οπως γινοταν παλια.

Μαγειρέμα στη σταχτη (χοβωλη): Ψάρια και απλό ψωμιά τυλιγμένο σε φύλλα μπορούν εύκολα και γρήγορα να μαγειρεύονται σε σχεδόν σβηστα κάρβουνα. Εξακολουθούν να υπάρχουν κάρβουνα, αλλά είναι καλυμμένο με σταχτη. Αντι για φυλλα μπορειτε να χρησιμοποιεισετε και αλουμινοχαρτο. Γυρίστε τα ψάρια σε 7 έως 10 λεπτά. Ή, βάλτε μερικά κάρβουνα στην κορυφή. http://www.primitiveways.com/pit_oven.html

Μπαμπού: Το μπαμπού είναι κούφιο μεταξύ των κόμβων. Μπορείτε να γεμίσετε το κοίλο τμήμα με τα τρόφιμα, κλειστε την κορυφή με χόρτο ή κάτι παρόμοιο και βαζετε το σωλήνα πάνω από μια φωτιά. Μπορείτε να βραζετε το νερό με τον ίδιο τρόπο ή να κανετε σούπα. Δειτε εδω: http://www.primitiveways.com/bamboo_rice_cooker.html

Σουβλα/Σουβλακι: Πολλα ειδη φαγητου μπορουν να ψηθουν σε σουβλα ή μικρα κλαδακια σαν σουβλακι. Μπορειτε να ψησετε ετσι κομματια κρεατος ή ολοκληρο ζωο (οπως το Πασχα). Ακομα φιλετα ψαριου, καραβιδες ή και ψωμι, το οποιο το εχετε πλασει μακροστενο και μετα το τυλιγετε γυρω γυρω απο το κλαδακι. Προσοχη στο ξυλο καθως θα πρεπει να ειναι καταλληλο για μαγειρεμα/ψησιμο οπως πχ πλατάνια, σφενδάμια, κρανιά, ιτιές κ.λπ

Βρασιμο νερου: Το βρασιμο του νερου, στο παρελθον γινοταν σε ξυλινα μπωλ, κουβαδες απο δερμα η πηλινα δοχεια. Μεσα στα δοχεια τοποθετουσαν καυτες πετρες για να βρασει το νερο. Να ξερετε οτι ενας δερματινος κουβας γεμισμενος με νερο, πανω απο χαμηλη φωτια, δεν θα καει. Επιση μπορειτε να κανετε τρυπες σε μεγαλες πετρες και να τις χρησιμοποιησετε σαν δοχειο. Οποτε θελετε να βρασετε φαγητο, με την μεθοδο της καυτης πετρας, καλο ειναι να τυλιγετε το φαγητο, με φυλλα, ωστε να μην κολλαει πανω του σταχτη.

Με κοχυλι: Οποιοδηποτε οστρακο, χρησιμοποιειστε το σαν δοχειο για να βρασετε νερο ή και το ιδιο.

Καπνιστο Κρεας: http://fugazigr.wordpress.com/2011/05/28/%ce%ba%ce%b1%cf%80%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%ba%cf%81%ce%b5%ce%b1%cf%82/

Δοχεια απο πετρες: Ειναι δυνατον να κανετε τρυπες σε μεγαλα κομματια πετρα, τα οποια να χρησιμοποιησετε σαν δοχεια για βρασιμο.

Πανω σε πετρα: Αναψτε φωτια πανω σε μια φαρδια πετρα, αφηστε την να καψει καλα και μετα απομακρυνετε τα καρβουνα. Μπορειτε να ψησετε επανω στην πετρα, η οποια θα καιει για αρκετη ωρα. Τυλιχτε το φαγητο σε φυλλα για να μην λερωθει.

Δοχειο απο κολοκύθα: Αδειαστε την κολοκυθα, κοψτε το επανω μερος σαν καπακι και χρησιμοποιηστε την σαν δοχειο. Αντι να την βαλετε απευθειας στην φωτια, προτιμηστε να βαλετε μεσα στην κολοκυθα, η οποια θα ειναι γεματη με νερο, καυτες πετρες.

Παρακατω δειτε μερικα ειδη φωτιας, ειδικα για μαγειρεμα:

About these ads

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 960 other followers

%d bloggers like this: