FUGAZI.gr

Αυτάρκεια & επιβίωση…

Πως φτιαχνουμε Μαγιά/Προζυμι


Δεν ειναι αναγκη να αγοραζετε την μαγια απο το super market, μπορειτε να φτιαξετε μονοι σας. Η μαγια ειναι απλως μικρα βακτηριδια, τα οποια πολλαπλασιαζονται τρογωντας το νερο και το αλευρι που τους παρεχουμε. Για να φτιαξουμε μαγια χρειαζομαστε νερο (καθαρο, οχι της βρυσης γιατι μπορει να περιεχει χλωριο, φθοριο κτλ) και αλευρι. Το αλευρι που θα χρησιμοποιησετε για την μαγια πρεπει να ειναι το ιδιο με το οποιο θα φτιαξετε και τα γλυκα/ψωμι σας. Δηλαδη αν φτιαξετε ψωμι με σκληρο αλευρι, το ιδιο θα χρησιμοποιησετε και για την μαγια.

Σε ενα μπολ η γυαλινο βαζακι, ριξτε ισα μερη αλευρι και νερο. Οχι πολυ γιατι θα προσθεσετε και αλλο στη συνεχεια. Ανακατεψτε/ζυμωστε το μεχρι να γινει μια ζυμη η οποια κολλαει στα χερια και δεν ειναι σφιχτη. Αν σας βγει πολυ σφιχτη, προσθεστε νερο, αν ειναι πολυ νερουλη, προσθεστε αλευρι. Το σκεπαζετε με ενα τουλι ή καθαρο πανι και το αφηνετε μια μερα σε θερμοκρασια δωματιου. Την επομενη ξανα-προσθετετε αλευρι και νερο, διατηρωντας την αναλογια και την υφη της ζυμης. Ξαναζυμωνετε και το αφηνετε για αλλη μια μερα. Την διαδικασια αυτην την επαναλαμβανετε περιπου 4-5 μερες, μεχρι να δειτε την ζυμη να φουσκωνει και να εχει φυσαλιδες. Αν φουσκωσει και εχει φυσαλιδες, τοτε ειναι ετοιμη. Μπορειτε να την χρησιμοποιησετε για το ψωμι σας ή να την αποθηκευσετε στο ψυγειο.

Στην ουσια αυτο που κανατε, ειναι οτι βαλατε τροφη (νερο και αλευρι) για να τραφουν βακτηριδια που υπηρχαν στον αερα, τα οποια μολις βρηκαν τις καταλληλες συνθηκες, πολλαπλασιαστηκαν. Καθε φορα που θα φτιαχνετε μαγια, θα ειναι διαφορετικη, καθως θα “συλλαμβανονται” διαφορετικα βακτηριδια με διαφορετικες ιδιοτητες και θα προσδιδουν στο ψωμι σας, αλλη γευση και αρωμα. Στο παρακατω βιντεο, δειτε μια διαφορετικη τεχνικη, οπου με την χρηση φρουτων, φτιαχνετε μαγια που εχει διαφορετικες ιδιοτητες αναλογα με την πρωτη υλη που χρησιμοποιηθηκε. Η τεχνικη ειναι ιδια. Δινετε χρονο στα βακτηριδια να πολλαπλασιαστουν και διαφορετικη τροφη για να σας δωσουν ενα ξεχωριστο αρωμα.

Συνταγή για ψωμί με προζύμι, υλικά για 5 καρβελάκια, εστάλη από “Κίνηση Αντίλαλος” [27/08/2011]

Aπό το προηγούμενο βράδυ αναπιάνουμε το προζύμι. Σε μία λεκανίτσα ρίχνουμε 2 κούπες νερό και μία χούφτα ζυμάρι που
έχουμε κρατήσει από την πρώτη ζυμωσιά. Ρίχνουμε και αλεύρι όσο πάρει και το ζυμώνουμε έως ότου γίνει ένα μικρό ψωμάκι!
το σκεπάζουμε με ένα ζεστό ρούχο και το αφήνουμε έως την άλλη μέρα που θα ζυμώσουμε.

Το πρωί το ψωμάκι έχει φουσκώσει. Βάζουμε το αλεύρι μας 4 κιλά περίπου σε μια μεγάλη λεκάνη και φτιάχνουμε μία τρύπα στη μέση ρίχνουμε μέσα 2 ποτήρια χλιαρό νερό, 2 κουταλιές της σούπας αλάτι ρίχνουμε το προζύμι και αρχίζουμε πρώτα να διαλύουμε το προζύμι με το νερό στο κέντρο της τρύπας και στη συνέχεια να το ζυμώνουμε με το υπόλοιπο αλέυρι που έχουμε γύρω γύρω.

Αν είναι μαλακό προσθέτουμε και άλλο αλεύρι αν είναι σφιχτό προσθέτουμε και άλλο νερό. Παλιά οι νοικοκυρές εάν είχαν βάλει πολύ νερό και χρειάζονταν να προσθέσουν και άλλο αλεύρι έλεγαν «τον έπνιξα τον μυλώνα» όλα γίνονταν κουτουριάτικα με το μάτι!

Αποκόπτουμε ένα κομμάτι και το φυλάμε (2-3 ώρες έξω από το ψυγείο και μετά στο ψυγείο) ως το επόμενο προζύμι. το πρώτο προζύμι είναι αυτό που παίρνουμε την Μεγ. Παρασκευή από την εκκλησία Στη συνέχεια χωρίζουμε το ζυμάρι και το βάζουμε σε  ταψάκια, που πριν πάνω τους έχουμε τοποθετήσει πανάκια ώστε με τις άκρες να το σκεπασούμε, στη συνέχεια το σκεπάζουμε και με ζεστά ρούχα (κουβέρτα), όταν φουσκώσει (περίπου να διπλασιαστεί ή κάτι λιγότερο) το τοποθετούμε σε φόρμες αν θέλουμε και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 -220 Κελσίου για 45 με 50 λεπτά. Κατα την διαρκεια του ψησίματος κατεβάζουμε την θερμοκρασια 50 βαθμούς.

About these ads

One response to “Πως φτιαχνουμε Μαγιά/Προζυμι

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 957 other followers

%d bloggers like this: